2 november 2017

Canzone per te / Schweiz 1991

Vissa saker är så ovanliga och osannolika att man när de väl händer mest står och gapar och gnuggar sig i ögonen. Som 1991 då den schweiziska finalen innehöll två riktigt starka kandidater. De flesta år har Schweiz haft mediokra startfält där det i bästa fall fanns en vettig låt som sedan vann.

Förhandsfavorit var Daniela Simons (Schweiz 1986) som ställde upp på nytt med "Come finirà" - en stor ballad signerad samma upphovsmän som skrivit hennes tidigare låt såväl som Céline Dions vinnarlåt från 1988. Skulle blixten slå ned en gång till?

Det visade sig att den inte skulle det. Istället gick segern till en annan kandidat framförd på italienska. Låtskrivaren Renato Mascetti hade deltagit många gånger tidigare men fick nu in en fullträff med den snygga "Canzone per te" ("En sång till dig").

Sandra Simó var en 22-åring från Zürich med schweizisk pappa och spansk mamma. Egentligen hette hon Sandra Studer - Simó var mammans flicknamn - och trots att hon sjöng på prickfri italienska var tyska hennes starka språk.

I Rom seglade Sandra upp som en högst tänkbar vinnare. I Aftonbladet tippade Lasse Anrell att slutstriden skulle stå mellan Schweiz och Sverige och det var en känsla som delades av fler. Dagen efter finalen skrev samme Anrell att Sandra gjort ett par svagare framträdanden - gissningsvis då jurygrupperna fick följa med - och att det nog kostade henne poäng.

I vilket fall blev Schweiz en av sex låtar som tog sig över 100 poäng och en femteplats var inget att fnysa åt.

Sandra Studer har fortsatt att sjunga men är först och främst känd som proffsig och uppskattad programledare i tv. Hon har flera gånger lett de schweiziska finalerna och kommenterat ESC för de tyskspråkiga tittarna. 1999 ledde hon den tyska uttagningen tillsammans med Axel Bulthaupt.Sandra Simó / Canzone per te (Schweiz 1991)
5:e plats av 22 bidrag i Rom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar