2 februari 2022

Verjamem / Slovenien 2012

Att skicka något ungt och energiskt och med fingret någorlunda på den musikaliska pulsen hade gett Slovenien en ovanligt bra placering i Düsseldorf. Kanske var man något på spåren? Kanske skulle man tänka ungt hela vägen?

Man stoppade sin vanliga nationella final i malpåse och anordnade istället Misija Evrovizija - en två månader lång talangjakt à la Idol där trettiotvå lovande artister långsamt reducerades till bara två stycken återstod. Dessa båda skulle sedan få tävla mot varandra om vem som skulle få representera Slovenien i Baku.

I finalen "Misija EMA 2012" ställdes de tonåriga systrarna Eva och Nika Prusnik mot den likaledes purunga Eva Boto. En jury hade plockat ut tre låtar från de drygt femtio bidrag som skickats in medan slovensk tv beställde ytterligare tre från etablerade låtskrivare.

Systrarna Prusnik fick sjunga tre låtar, Eva Boto fick sjunga tre och slutligen fick vardera kandidaten med sig en av sina låtar till en superfinal där tittarna fick välja den slutliga vinnaren.

Med tanke på alla diskussioner om kulturell appropriering efter Nettas seger i Lissabon 2018 vågar man knappt tänka på det ramaskri som skulle uppstått om syskonduon skickats iväg med sin finallåt "Konichiwa", ett slags mästerprov i oförsiktig användning av en annan kulturs symboler. Till all lycka föredrog tittarna Eva Boto istället.

"Verjamem" ("Jag tror") var skriven av ingen mindre än Vladimir Graić - som fem år tidigare vunnit hela finalen med "Molitva" - i samarbete med Hari Mati Hari (Bosnien-Hercegovina 2006). Det ryktades att balladen först var tänkt för Hari själv och att den var skriven i syfte att vara det bosniska bidraget till Baku. Innerlig och känslosam var den, men passade den faktiskt för Eva Boto?

Eva Boto från Dravograd i norra Slovenien hade just fyllt 16 år och skulle kanske ha förtjänat en lite ungdomligare låt istället. Nog för att hon sjöng bra men de stora orden om de stora känslorna kändes kanske inte helt trovärdiga i munnen på en så ung artist.

Bland fans och press fanns ändå många som trodde på stor framgång och många hakor tappades då Slovenien missade finalen. Ännu fler hakor tappades då det visade sig att "Verjamem" kommit näst sist i sin semi. Den stora satsningen och den långa uttagningen hade inte riktigt betalat sig och frågan är om slovensk tv över huvud taget funderade på att ge Misija Evrovizija en ny chans.

Det skulle snart visa sig uteslutet i vilket fall som helst. Med en viss fördröjning drabbades Slovenien under 2012 hårt av finanskrisens effekter och efter en kraftigt åtstramad budget fanns inga pengar för så stora projekt. Det var rena undret att Slovenien alls skickade ett internt utvalt bidrag till Malmö 2013.

Trots floppen i Baku lyckades Eva Boto etablera sig rejält som artist på hemmaplan med ett album och en mängd singlar på sin meritlista. 2022 var hon en av tre programledare för EMA Freš - en kvaltävling som gav fyra nykomlingar varsin plats i den slovenska finalen.


Eva Boto / Verjamem (Slovenien 2012)
17:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar