21 november 2016

L'amour à la française / Frankrike 2007

I ett försök att förbättra sina svaga placeringar kläckte France 3 en helt ny formula för ett nationell final som skulle engagera och involvera samtliga kanaler som ingår i France Télévisions - den statliga franska televisionen.

Idén var lika enkel som genial: organisationens fem kanaler fick alla efter bästa förmåga plocka ut två bidrag var som de sedan fick lansera och understödja så mycket de ville på de egna frekvenserna. På det sättet fick uttagningen stor spridning på flera olika kanaler samtidigt och den nationella finalen kunde mycket väl ha blivit en succé.

Kanalerna som ingår i France Télévision är den breda och folkliga France 2, regionalt inriktade kulturkanalen France 3, underhållningskanalen France 4, kunskapskanalen France 5 samt RFO (Réseau France Outre-Mer) som främst sänder program för de delar av Frankrike som ligger utanför Europa.

Vad som var en riktigt spännande idé blev aldrig något mer än en engångsföreteelse. Kanske för att intresset från publiken visade sig svalt, kanske för att resultatet i Helsingfors inte var någon framgång.

Vinnare av den nationella finalen blev Les Fatals Picards, ett punk-pop-ska-kollektiv som ofta blandade in politik och satir i sina texter. Tävlingsbidraget "L'amour à la française" framfördes till stora delar på franglais - dålig engelska med kraftig fransk brytning - och framstod länge som något av en outsider inför finalen.

Vartefter repetitionerna fortskred insåg de flesta att fransmännen mest framstod som bleka vid sidan av andra humoristiska inslag, allra mest i skuggan av Ukrainas magnifika Verka Serduchka.

Les Fatals Picards tog ingen skada av nederlaget och har till dags dato släppt fyra album som samtliga placerat sig relativt högt på den franska albumlistan. Humorn har med åren blivit alltmer politisk och vid ett par tillfällen har deras skivbolag vägrat ge ut ett par av deras låtar med alltför vågade texter.Les Fatals Picards / L'amour à la française (Frankrike 2007)
22:a plats av 24 bidrag (final) i Helsingfors

2 kommentarer:

 1. Hej! :)
  Jag skulle tycka det skulle vara kul att om du gjorde ett inlägg om Ortal som tävlade för Frankrike 2005 :)
  Jättebra blogg btw! :)
  // Ecir

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ecir,
   Tack så mycket för fint beröm! Jag lovar att Ortal kommer men vågar inte säga när. :)

   Radera