10 november 2016

Eitt lag enn / Island 1990

Det hade inte gått direkt häpnadsväckande bra för Island sedan debuten i Bergen: tre gånger i rad hade man hamnat på sextonde plats för att sedan bli absolut jumbo i med noll poäng i Lausanne. Kanske behövde man satsa på något piggare och mer lättillgängligt?

Om det var piggt Europa ville ha var det piggt Europa skulle få och i Söngvakeppni sjónvarpsins (Televisionens sångtävling) blev vinnaren en riktigt svängig och publikfriande twist, som verkade ha filtrerats genom en hel skog av dansbandssaxofoner. I grund och botten var det samma gamla formula - gammalt och tryggt möter ett hyfsat modernt sound - som gjort de andra nordiska länderna framgångsrika i ESC under 1980-talet.

Stjórnin var dessutom en tilltalande duo bestående av Grétar Örvarsson och Sigríður Beinteinsdóttir. De hade sjungit ihop i två år och hade byggt upp en viss popularitet hemma på ön. De hade helt klart en god kemi sinsemellan och på scenen i Zagreb slog det gnistor mellan dem.

Enligt SVT:s kommentator Jan Jingryd hade de deltagande ländernas delegationsledare ordnat en egen omröstning under en utflykt och utsett Island till favorit. Riktigt så bra gick det inte i slutändan men islänningarna förbättrade sitt personbästa med råge och har sällan lyckats lika bra igen.

Stjórnin är fortfarande en aktiv och populär grupp och skulle snart dyka upp på nytt i ESC, om än i en lite annan form.Stjórnin / Eitt lag enn (Island 1990)
4:e plats av 22 bidrag i Zagreb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar