15 oktober 2016

Trödler und co / Schweiz 1979

Peter, Sue & Marc hade etablerat sig på allvar som schweiziska stjärnor - som något slags felande länk mellan Abba och The Carpenters - och representerade nu sitt land för tredje gången på åtta år. Efter att ha sjungit på franska 1971 och engelska 1976 satsade de nu på sitt eget modersmål tyska.

Säkerligen var tyskan en medveten satsning. Efter finalen i Haag 1976 hade man fått en stor hit i hela den tyskspråkiga världen med "Cindy" och 1978 hade man ställt upp i den inte särskilt lyckade västtyska uttagningen.

Tillfället till ära hade man dessutom bildat allians med en annan framgångsrik schweizisk trio. Pfuri, Gorps und Kniri hade spelat ihop sedan 1974 och var ett väletablerat bluesband som spelat på jazzfestivaler i Roskilde och Montreux. Deras främsta egenhet var att de spelade musik på soptunnor, trädgårdsredskap och plastsäckar. Inte så ortodoxt men rätt uppseendeväckande.

"Trödler und co" handlar just om ett gäng skrothandlare som samlar på sig allt tänkbart bråte som när det behandlas rätt frammanar sköna toner. En trevlig stund som är både skojig och sympatisk, men knappast någon riktig höjdare rent låtmässigt. Personligen tycker jag att det roligaste med det här bidraget är tanken på hur schweizarna tog sig igenom den rigorösa säkerheten på Ben Gurion-flygplatsen med sin ansenliga mängd skräp i bagaget.

Någon kommersiell hit blev det aldrig - inte ens hemma i Schweiz - men några månader efter finalen fick trion en hit med "Jerusalem" - en ny låt som verkade ha inspirerats av såväl tävlingsorten som av Västtysklands bidrag till finalen.Peter, Sue & Marc with Pfuri, Gorps & Kniri / Trödler und co
10:e plats av 19 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar