17 oktober 2016

Marie-Blanche / Frankrike 1970

1970 var Frankrike det allra mest framgångsrika landet i ESC med hela fyra segrar under bältet. Den året innan hade visserligen varit delad med tre andra länder men inte ska man deppa över sådana småsaker. Möjligen stärkta av medvinden beslöt sig de ansvariga på fransk tv för att anordna en tv-sänd final för första gången på många år.

Den inhemska ligan lockade till sig ett par riktigt stora namn som dessutom tävlat tidigare: Michèle Torr, Noëlle Cordier och den tidigare vinnaren Isabelle Aubret (i duett med Daniel Beretta) fanns alla i startfältet, men vinnaren blev en försynt 25-åring från Avignon.

Guy Bonnet var inte speciellt känd utanför sin hemregion men hade haft stor framgång som låtskrivare åt andra. Inte minst hade han skrivit Isabelle Aubrets bidrag i London 1968. Hans vinnarlåt var en söt och innerlig liten kärleksballad till den ljuva Marie-Blanche som vilade på hans arm och som var bara hans.

I Amsterdam var juryn inte direkt eld och lågor. Åtta poäng var allt den unge Bonnet fick nöja sig med men detta underliga år med bara tolv deltagare räckte ströpoäng långt och balladen fick dela en fjärdeplats med Schweiz och Spanien.

Guy Bonnet skulle komma att fokusera mest på sin lokala karriär men skulle göra ett nytt gästspel i Eurovision Song Contest tretton år senare i München.Guy Bonnet / Marie-Blanche (Frankrike 1970)
Delad 4:e plats av 12 bidrag i Amsterdam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar