13 oktober 2016

Lopšinė mylimai / Litauen 1994

EBU sparkade ut sju tidigare deltagare och lät lika många nya medlemmar debutera på ett bräde i Dublin 1994. Inte sedan den allra första tävlingen 1956 hade så många länder tillkommit på samma gång. Extra spännande blev det av att samtliga nykomlingar nyligen genomgått stora politiska förändringar. Tre av dem var tidigare delrepubliker i Sovjetunionen.

Till skillnad från Estland, som genom alla år spanat in Eurovision Song Contest via Finlands tv, hade inte Litauen några djupare band till den tävling man stod beredd att kasta sig in i. Finalen 1994 lär ska vara den första som visats i direktsändning i Litauen.

Ovidijus Vyšniauskas var en 36-årig rockpoet med gott rykte på hemmaplan. Hans röst jämfördes ofta med Joe Cocker och Chris Rea och vid sidan av sången spelar han gitarr, piano och trummor. I ungdomen var han en fena på judo och hade ägnat sig åt bibelstudier i Riga.

Han hade själv skrivit musiken till sitt bidrag: en vaggvisa för den man älskar mest i hela världen, och kanske en önskan att denna någon ska kunna somna trots de distade elgitarrerna i arrangemanget. 

I Dublin lät gitarren ganska snäll och mjäkig och Ovidijus fick inte en enda poäng. Andra länder hade också kommit sist på första försöket - Österrike, Monaco, Portugal, Malta och Turkiet - men litauerna verkar ha tappat sugen rejält och skulle inte komma tillbaka till tävlingen förrän fem år senare.

Kanske tyckte man helt enkelt att kalaset kostade mer än det smakade. Enligt uppgifter i svenska tidningar flyttade den litauiska delegationen efter några dagar ut från sitt dyra hotell i Dublin för att istället ta in på ett betydligt mindre vräkigt bed-and-breakfast-ställe. Ett föredöme för alla andra delegationer, skulle jag säga.

Ovidijus Vyšniauskas är fortfarande ett stort namn i Litauen. På senare år har han utsetts till schlagerkung i en populär sångfestival, tävlat i det lokala körslaget och turnerat runt med den lettiska rockoperan "Game Is Over".


Ovidijus Vyšniauskas / Lopšinė mylimai (Litauen 1994)
25:e plats av 25 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar