26 februari 2021

I'm Still Alive / Slovakien 2011

Människor har alltid fascinerats av tvillingar men det vimlar inte direkt av tvillingpar i ESC-historien. Alice & Ellen Kessler hade tävlat för Västtyskland 1959, Sophie & Magaly för Luxemburg 1980 - i övrigt var det tunt.

Välsjungande tvillingar är ändå en fungerande visuell gimmick och när tittarna tilldelats makten var allt som kunde få ens bidrag att stanna i minnet välkommet. Särskilt för ett land som Slovakien, som verkligen inte uppvisat någon vidare form i sina resultat. Trots att man hotat att hoppa av tävlingen på grund av svaga finanser valde tv:n i Bratislava ut systrarna i TWiiNS utan nationell final.

Daniela och Veronika Nízlová hade börjat sjunga professionellt redan som 14-åringar under artistnamnet Tweens. När de båda blev äldre och lämnade tonåren bakom sig fick det gamla namnet stryka på foten. Deras skivor sålde guld och platina och systrarna fick även prova på musikalroller i såväl Prag som Bratislava. 2008 tävlade de i ESC som körsångerskor för det måttligt framgångsrika tjeckiska bidraget.

"I'm Still Alive" - skriven av tösernas amerikanska producent Bryan Todd - var ett prydligt stycke radiovänlig pop. Trevligt men i relativ avsaknad av någon sort klimax framåt slutet. Den typen av låt har blivit vanligare i ESC med åren - radiostationerna gillar låtar de kan tona upp och ned utan att man missar något - men tittarna skulle nog ha velat ha något mer dynamiskt.

Dessutom hade Slovakien maximal otur då de i samma semifinal mötte Jedward - ett annat tvillingpar som dessutom maxat tvillingestetiken så långt det i princip gick. TWiiNS blev fullständigt överkörda i den duellen och missade finalen, även om de fick fler poäng än slovakerna vant sig vid.

TWiiNS fortsatte karriären några år till med rätt moderat framgång - "One Night Stand" med rapparen Flo Rida (som själv rätt överraskande skulle dyka upp i ESC 2021 som en del av San Marinos bidrag) tog sig in på listorna i Polen 2013 - och verkar idag ha lämnat den gemensamma karriären bakom sig. 

Uppdaterad 12 juni 2021


TWiiNS / I'm Still Alive (Slovakien 2011)
13:e plats av 19 bidrag (semi) i Düsseldorf 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar