7 februari 2021

Viszlát nyár / Ungern 2018

Den ungerska uttagningen "A Dal" ("Sången") hade nästan helt från början lyckats dra till sig spännande och oväntade bidrag. Inte sällan hördes där musik som befann sig långt ifrån den breda publikens typiska uppfattning om hur ESC-bidrag skulle låta.

Allra längst bort från gamla tiders schlager landade man 2018, då vinnaren - framvald av folket - blev rockgruppen AWS. Oftast sorterade som metalcore eller post hardcore hörde man till det hårdaste som hörts i tävlingens historia.

Bandet odlade en särskild estetik i sin musikvideor och var socialt engagerade med en önskan att få publiken att tänka till. Texterna kunde lika gärna ta upp sociala eller ekonomiska frågor som att vara rent självbiografiska.

"Viszlát nyár" ("Farväl, sommar") hörde till de självbiografiska låtarna och handlade om sångaren Örs Siklósis far och hans död. I en intervju sa Örs Siklósi att döden inte borde vara tabu för oss och att när någon dör är det allas ansvar att föra den personens minne vidare utan att själv gräva ned sig i sorg.

I samband med finalen i Lissabon roade sig bandmedlemmarna med att ständigt ge nya svar på vad AWS stod för. En variant var "Alternative Wine Selection", en annan "Aron Went Shopping", medan det rätta svaret "Ants With Slippers" inte var mindre kryptiskt.

Att ta sig till final med en låt i en så annorlunda genre var något av en seger i sig och efter tävlingen sa Örs Siklósi att hela bandet blivit överraskade av den kärlek de fått från ESC-fansen. Enligt egen utsago hade ingen av bandmedlemmarna någonsin sett tävlingen innan de deltog.

Vid sidan av bandet började Örs Siklósi att spela in en soloskiva men diagnosticerades med leukemi i juni 2020. Hans plan var att gå ut och tala offentligt om sin sjukdom och släppa sin skiva under våren 2021 men hans tillstånd försämrades snabbt. Örs Siklósi avled den 5 februari 2021, endast 29 år gammal.


AWS / Viszlát nyár (Ungern 2018)

21:a plats av 26 bidrag (final) i Lissabon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar