4 februari 2021

You Got Style / Litauen 2001

Svenska tidningar var tämligen eniga inför finalen i Köpenhamn. Nu hade samtliga baltiska länder klappat ihop och tappat formen. Estland, Lettland och Litauen skulle alla hamna i botten, och de två föregående hade helt tappat den fina form de uppvisat tidigare.

Litauen hade väl aldrig riktigt hittat formen, får man väl i ärlighetens namn säga. Vid debuten blev det noll poäng och sista plats, sedan stod man över i flera år och gjorde sedan comeback med en fin men svår låt om en frysande sångtrast och fick en handfull ströpoäng och ännu en modest placering. Det fanns inga speciellt högt ställda förväntningar på Litauens tredje bidrag.

Precis som i Norges fall tror jag att man hade en potentiell framgång mitt under näsan om man hade skickat låten som kom på tredje plats i den nationella finalen. "Duok man" ("Ge mig") med B'Avarija kändes samtida och hade en bra, pumpande rytm. B'Avarija skulle istället vinna året efter för att sedan bryskt diskvalificeras.

Till Köpenhamn skickades istället Skamp, en internationell trio som plockat upp influenser både lite här och lite där. Vilius Alesius och Victor Diawara träffades då de båda var utbytesstudenter i Tyskland och insåg att de klickade musikaliskt.

Väl hemma i Vilnius igen träffade de tonåriga Erica Quinn Jennings, född i Dublin och uppväxt på Irland och i Tanzania innan hon kom till Litauen som 15-åring.

Trions första hit blev en version av George Gershwins "Summertime" där Victor Diawara bidrog med pratsång på franska. Hans pappa kom från Mali och i hemmet hade det talats litauiska och franska.

"You Got Style" var en spretig men tillbakalutad låt och en ovanlig art i ESC. Egentligen inte en dålig låt men lite loj och underligt förpackad. Varför körsångarna har clownperuker i olika färger förblir en gåta men det trillade ändå in förvånansvärt mycket poäng och trettondeplatsen skulle förbli Litauens bästa fram till LT United 2006: även då var Victor Diawara med på scenen.

Skamp har förblivit populära hemma och har utvecklats i sitt artisteri, något inte minst den här versionen av "You Got Style" från 2014 vittnar om. Hade trion visat upp samma energi i Köpenhamn hade det lätt blivit en plats bland de tio bästa.

Erica Jennings ställde upp på nytt i den litauiska finalen 2016 som soloartist och kom tvåa med "Leading Me Home"


Skamp / You Got Style (Litauen 2001)
13:e plats av 23 bidrag i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar