28 februari 2021

Nije ljubav stvar / Serbien 2012

Efter andraplatsen med "Lane moje" 2004 hade Željko Joksimović karriär fullständigt exploderat med åtskilliga hits, storsäljande album och konserter. Han hade även skrivit låtar till andra (Bosnien-Hercegovina 2006), komponerat musik för filmer och tv-serier och byggt sig en egen musikstudio.

2008 gav han sig in på ännu ett nytt område då han var programledare för hela Eurovision Song Contest tillsammans med Jovana Janković som han fyra år senare gifte sig med. Han visade sig kapabel även att leda ett internationellt tv-program även om det inte var helt okontroversiellt att en av deltagarna (han hade skrivit värdlandets bidrag) även var värd för tävlingen.

Två år senare gav Željko Joksimović en enorm konsert inför 40.000 åskådare i Sarajevo och hans skivor sålde i astronomiska summor. Vad ska man hitta på i karriären när man redan nått alla mål?

Željko Joksimović tog ett steg tillbaka, kunde man säga. När RTS frågade om han ville representera dem i Baku med en egen låt tackade han ja. Säkert skulle det se bra ut på meritlistan om han kom tillbaka och vann den tävling som satte riktig fart på hans popularitet? Den rädsla RTS tycks ha haft för att vinna året innan verkade ha försvunnit på vägen.

"Nije ljubav stvar" ("Kärleken är inte en sak") var ännu en smäktande och stämningsfull ballad i samma stil som hans största hits. Begripligt, bekant och lättfångat.

Tyvärr skulle något nytt och utmanande och experimentellt i form av svenska Loreen ställa sig i vägen för vinnarambitionerna. I Baku pulvriserade "Euphoria" motståndet och Serbien parkerade på en bronsplats efter ett gäng babusjkor från Udmurtien. 

Möjligen var det stjärnstatusen som talade, men Željko Joksimović var inte det minsta nöjd med att bli trea. ESC-fansen började uttrycka en mättnad på att se honom i tävlingen och hemma i Serbien anklagades han för att ha plankat en Coldplay-låt. Nu bestämde sig stjärnan för att kliva av tåget och vara färdig med ESC.

Helt färdig var han kanske inte och när Montenegro bad vänligt skrev han en låt till dem 2015.


Željko Joksimović / Nije ljubav stvar (Serbien 2012)
3:e plats av 26 bidrag (final) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar