20 februari 2021

Et Cetera / Irland 2009

Luften gick ur den irländska ekonomin som en ballong när marknaderna kraschade och den största finanskrisen på många decennier var ett faktum. RTÉ fick stramt i kassan men lovade ändå tidigt att landet skulle delta vid ESC i Moskva.

Någon nationell final hade man däremot inte råd med. Istället gick det rykten om att RTÉ försökte övertyga ingen mindre än Johnny Logan att ställa upp som artist för tredje gången och göra sin plikt mot fäderneslandet. Logan hade uttryckt gillande för tanken tidigare år men av de eventuella planerna blev det inget.

Till slut bestämde man sig för en kompromiss: man ordnade en liten nationell final inom ramen för långköraren The Late Late Show. Vem som helst fick skicka in bidrag - man behövde inte vara irländare för att få vara med - och sex bidrag plockades ut av över trehundra inskickade.

Ett av bidragen - skrivet av Lauris Reiniks (Lettland 2003) - visade sig redan ha blivit utvalt för att delta i den lettiska finalen. Kristīna Zaharova nobbade hemlandet och satsade på Irland och blev tvåa till slut.

Vann gjorde istället 22-åriga Sinéad Mulvey som försökt få representera Irland redan fyra år tidigare. Nu hade hon parats ihop med tjejbandet Black Daisy som redan spelat in ett par singlar. RTÉ tyckte det var för mycket med fyra bakgrundsmusikanter och bad bandet att sparka sin sångerska före tävlingen.

"Et Cetera" var ett ganska rivigt stycke pop av en sort som varit hårdvaluta några år tidigare med artister som Avril Lavigne och Kelly Clarkson. Två av låtskrivarna - Christina Schilling och Jonas Gladnikoff - hade redan kommit tvåa i den danska finalen några veckor tidigare med en låt framförd av Hera Björk.

RTÉ lät Sinéad och Black Daisy spela in en kul förhandsvideo med bra energi men i Moskva lät hela paketet ganska tunt. Irländarna klagade över att bildproducenten fick deras nummer att se fult ut i rutan men det största problemet var helt klart artisternas brist på tyngd. När alla tio kuvert sprättats hade Irland missat finalen för andra året i rad.

Sinéad Mulvey släppte inga fler låtar efteråt och tog istället anställning som flygvärdinna på Aer Lingus. Vad Black Daisy sa till sin sparkade sångerska efter den uteblivna framgången förtäljer inte historien.

Hårdast av alla jobbade ändå den tidigare vinnaren Linda Martin som först satt med i juryn som valde ut de sex låtarna till den nationella finalen, sedan var en del av en trehövdad panel som tyckte till om låtarna i samma final för att sedan även var en del av Irlands jury vid den internationella tävlingen.


Sinéad Mulvey & Black Daisy / Et Cetera (Irland 2009)
11:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Moskva

1 kommentar:

  1. Åh, den här.
    Jag tyckte om den och skulle ha velat ha den i finalen.

    SvaraRadera