6 februari 2021

Vuggevise / Danmark 1962

Danmark hade lyckats rätt bra i Eurovision Song Contest, inte minst med tanke på att man låg i utkanten av kontinenten och i likhet med de andra nordiska länderna hade språket emot sig. 

I Luxemburg 1962 var det danska bidraget knappast något av dem som det viskades om i förhandstipsen. En söt och trevlig liten vaggsång, framförd med stil och kompetens av en duktig operasångerska som redan låtit tala om sig.

Ellen Winther var 28 år och var sedan fem år tillbaka anställd vid Det kongelige Teater i Köpenhamn. Hon var uppskattad och eftersökt och gjorde flera gästspel runt om i Danmark och i Europa, dessutom skulle hon genom hela karriären dyka upp i flera mer lättsamma sammanhang som långfilmer, tv-serier, operetter och i Dansk Melodi Grand Prix.

Hemma i Danmark var förväntningarna rejält nedskruvade då man visste att allting gått riktigt fel i den nationella finalen. Låten alla skulle ha önskat sig blev nämligen diskad minuterna före sändning.

"Jeg snakker med mig selv", framförd av 15-åriga Gitte Hænning var skyhög favorit att vinna men ansågs bryta mot reglerna då låtskrivaren Sejr Volmer-Sørensen visslat den för sig själv i Danmarks Radios matsal. Med ens ansågs den ha framförts offentligt och ströks ur startlistan och tittarna rasade.

Singeln blev en stor succé men Gitte fick vänta ändå till 1973 innan hon fick sjunga i ESC. Då hade Danmark hoppat av tävlingen och hon representerade Västtyskland istället.

Ellen Winther fick två poäng i Luxemburg och är betydligt mer känd för andra saker hon gjort i karriären. 1978 spelade hon en liten men minnesvärd roll i Matador, en av alla tiders mest älskade danska tv-serier, och utsågs 1983 till riddare av Dannebrogorden. Ellen Winther Lembourn avled 2011 i en ålder av 78 år.


Ellen Winther / Vuggevise (Danmark 1962)
Delad 10:e plats av 16 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar