10 februari 2021

Čaroban / Serbien 2011

Det är osäkert hur gärna Goran Bregović skulle låta sig kallas Grand Old Man men det var han och att kalla in honom att skriva alla låtarna till den nationella finalen hade fungerat rätt bra 2010. Placeringen i Oslo hade blivit aningens modest men vinnaren blev framgångsrik därhemma.

Efter att ha stått värd för hela den internationella finalen 2008 kan man gissa att serbisk tv inte hade något emot att tävla med bidrag som fick stor uppmärksamhet, som hemmapubliken gillade och som på inget sätt riskerade att ge Serbien en ny vinst. 

Planen inför Düsseldorf var att upprepa planen med en ny veteran. Valet föll på Kornelije Kovač, även han en rocklegend som ledare för banbrytande Korni grupa. 1974 vann han och hans band den jugoslaviska ESC-uttagningen och det hade ingen annan representant från TV Belgrad gjort förut.

Kovač tackade ja men ville gärna dela rampljuset med sina två döttrar Aleksandra och Kristina som tillsammans varit popstjärnor i duon K2 på 1990-talet. Det bestämdes att de tre skulle skriva varsin låt och tävla mot varandra i den nationella finalen.

Det blev lillasyster Kristina - som tidigare deltagit i ESC som körsångerska bakom Baby Doll i Rom 1991 - som drog det längsta strået. Hennes energiska 60-talspastich "Čaroban" ("Magisk") drog på sig publikens gillande och vann en överlägsen seger. Den sprittande vokalisten Danica "Nina" Radojičić hade låtskrivaren upptäckt på YouTube.

Nina var ett helt nytt ansikte för de flesta. Hon hade studerat musik och dans och sjöng i ett band vid sidan av sina medicinska studier. För att sätta lite extra fart på framträdandet fick hon sällskap av tre vilt dansande körsångerskor varav två varit med tidigare: Saška Janković dansade med Milan Stanković året innan och Sanja Bogosavljević hade körat bakom vinnaren Marija Šerifović.

I Düsseldorf blev den serbiska smällkaramellen populär och omtalad, så pass att det ryktades att RTS bett sin sångerska hålla tillbaka i finalen för att inte riskera en skrällseger. Studerar man poängen ser man att det aldrig förelåg någon större risk men det kunde förklara hur den stensäkra Nina plötsligt svajade till när det verkligen gällde på lördag kväll.

Det album Nina lovats att få spela in på RTS eget skivbolag blev aldrig av och senare samma år flyttade sångerskan till Australien där hon slutförde sin utbildning. Idag är hon doktor i farmaceutisk vetenskap men sjunger ännu vid sidan av och ger ut musik när andas faller på.


Nina / Čaroban (Serbien 2011)
14:e plats av 25 bidrag (final) i Düsseldorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar