22 februari 2021

Addio... addio... / Italien 1962

Sanremofestivalen hörde till världens i särklass mest inflytelserika musiktävlingar och italiensk tv - som inte brydde sig sådär alldeles förfärligt mycket om den europeiska varianten som EBU anordnade - skickade i vanlig ordning vinnaren från Sanremo till ESC.

1962 gjorde man ändå ett litet avsteg från formulan. Varje bidrag framfördes av två olika artister för att understryka att det var låtarna som tävlade och inget annat - samma formula användes i många länders nationella finaler inför ESC. När Domenico Modugno (1958, 1959) nu vann för tredje gången skickade man istället den vinnande låtens andra artist.

Inte för att Claudio Villa var något andrahandsval. Han var en uppskattad och väletablerad 36-åring som redan vunnit Sanremo 1957, då Nunzio Gallo skickats till ESC istället.

I Luxemburg bjöd Claudio Villa på dramatik och passion men i vanlig ordning lät sig inte juryn imponeras och små tre poäng blev italienarnas slutfacit.

På hemmaplan fick Domenico Modugno den större hiten men överskuggades av årets sensation. Den unge charmknutten Tony Renis hade kommit på fjärde plats i Sanremo men hans låt "Quando quando quando" blev en enorm framgång över hela världen och är en av alla tiders mest kända italienska låtar.

Man kan undra om juryn i Luxemburg hade gillat "Quando..." bättre eller om den skulle ha blivit ännu ett i raden av obegripligt bortdömda italienska bidrag?

Claudio Villas framgång skulle hålla i sig och fem år senare skulle han få en ny chans att representera sitt land i ESC. Också den bortvalde Domenico Modugno skulle få åka till Luxemburg för Rais räkning några år senare men då blev det mest kaos.


Claudio Villa / Addio... addio... (Italien 1962)
9:e plats av 16 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar