2 mars 2021

Anouschka / Västtyskland 1967

För andra året i rad valde Västtyskland sitt bidrag internt, utan någon tv-sänd uttagning. Fast om man vill kan man se det som att vinnaren Inge Brück kvalificerat sig genom en ovanligt hård utmaning: vid den internationella schlagerfestivalen i Rio de Janeiro 1966 hade hon vunnit första pris med "Frag den Wind".

Idag är Rio-festivalen underligt bortglömd men var under många år ett viktigt och uppmärksammat evenemang där artister utsattes för ett riktigt eldprov av en krävande publik som inte var rädd för att visa sitt missnöje. Att lyckas där sågs som ofta som något slags kvalitetsgaranti.

Nog för att Inge Brück bevisat sig redan tidigare. Hon upptäcktes som 21-åring av låtskrivaren Horst  Jankowski (Västtyskland 1968) och fick skivkontrakt och hade snart flera hitlåtar under bältet. När hon tävlade i Wien hade hon redan varit ett etablerat namn i tio år.

"Kleine Anouschka" ("Lilla Anouschka") var skriven av Hans Blum, väletablerad låtskrivare och orkesterledare som även dirigerade för Västtyskland i Wien. Hans första försök i ESC hade slutat med en sistaplats men 1966 hade Hans Blum skrivit stora hits för bland andra Graham Bonney och Wenche Myhre och fick förnyat förtroende. 

Före finalen kortades titeln ner en smula och låten heter bara "Anouschka" såväl i programmet som på skivutgåvorna. Av någon anledning hade man dragit ned låtens tempo jämfört med den rätt snärtiga skivversionen och i Wien låter det hela onödigt fyrkantigt, som musik att marschera till.

För Inge Brück var det nog nesligt att få en blygsam placering efter framgången i Rio men sångerskan hade redan börjat tappa intresset för schlagersång och ville hellre skådespela. 1970 spelade hon huvudrollen i "Miss Molly Mill", om den ständigt arbetssökande kvinnan som knäcker extra som privatdetektiv och alltid hamnar i kniviga situationer. Som mest följde tjugo miljoner tyskar serien.

I början av 1970-talet vände Inge Brück sin tidigare karriär ryggen och började framträda med enbart religiösa sånger. Idag lever hon ett tillbakadraget liv långt från rampljuset och är förhållandevis bortglömd av den stora publiken.

Hans Blum skulle allt som allt delta i ESC fyra gånger utan att någonsin nå den framgång han skulle förtjänat.Inge Brück / Anouschka (Västtyskland 1967)
Delad 8:e plats av 17 bidrag i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar