14 mars 2021

Non andare più lontano / Italien 1967

För första gången valde Rai att inte skicka en låt från Sanremo som bidrag till ESC. Istället valde man ut Claudio Villa (Italien 1962) som representant - möjligen för att han i januari vunnit den populära och evighetslånga festivalen Scala reale, men också för att han var ett känt och uppskattat namn.

Varför man nobbade Sanremo är lite oklart. I många år fanns en regel som förbjöd att ESC-bidragen framfördes offentligt eller gavs ut på skiva före ett visst på förhand bestämt datum. Infördes den regeln 1967 så satte den förstås käppar i hjulen för Sanremo-låtarna som släpptes så snabbt som möjligt efter festivalen medan de hängde kvar i publikens minne.

"Non andare più lontano" var en sång till en naiv älskade som tror alla om gott och att världen är en vänlig plats. Claudio Villa framförde den med pondus och känsla och fick stort utrymme för att visa upp sin tenorstämma.

Juryn i Wien gick sannerligen inte i spinn över de italienska tonerna och endast fyra ledamöter gav poäng till Claudio Villa som fick ännu en blygsamt placering. Idag är sången tämligen bortglömd och långt ifrån något av sångarens stora örhängen.

Claudio Villa - vars officiella namn var Claudio Pica - fortsatte att sjunga, skriva låtar och skådespela fram till sin alltför tidiga död. Den 7 februari 1987 avled sångaren till följd av en hjärtattack och nyheten om hans död avslöjades i direktsändning av det årets Sanremofestival som avgjordes samma kväll.


Claudio Villa / Non andare più lontano (Italien 1967)
11:e plats av 17 bidrag i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar