21 mars 2021

Without You / Nederländerna 2004

Intresset för ESC hade gått genom taket i Nederländerna efter att man skakat liv i sin nationella final på allvar och fått sin bästa placering på över tjugo år 1998. Alla var nöjda och glada men den internationella framgången lyckades man inte upprepa.

Placeringarna sjönk år för år och 2001 föll man under relegeringslinjen och fick stå över ett år. I Riga 2003 trodde man att man hittat rätt men fick ännu ett blygsamt resultat.

För att hålla publiken på humör gjorde man som så många andra länder och anordnade semifinaler. Den genomgående standarden var inte direkt överväldigande men tittarna verkade nöjda och den slutliga vinnaren slog an väl på den nationella hitlistan.

Paul de Corte och Fabrizio Pennisi hade båda varit med i det kortlivade pojkbandet All Of Us och hade bildat duo enkom för den nationella finalens skull. Gruppnamnet Re-Union var passande då de återförenats för den goda sakens skull.

"Without You" lät som en blandning av gamla lågmälda skivfavoriter. Med viss hjälp av att få sjunga sist i semifinalen gled man vidare till final istället för flera större förhandstips som floppade.

Inför finalen släppte skivbolaget - som gav ut både Nederländernas och Belgiens bidrag - en ganska kaxig pressrelease om hur bra de båda låtarna skulle klara sig i tävlingen. Skrattar bäst som skrattar sist, kan man kanske säga. Europa höll hårt i poängen och båda låtarna hamnade bland de fem sista.

Re-Union släppte en singel till och gick sedan skilda vägar på nytt. Om Nederländerna tyckte att det gått ruttet i Istanbul var det inget mot vad som komma skulle och det skulle ta nio år innan landet tog sig till final på nytt.


Re-Union / Without You (Nederländerna 2004)
20:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar