8 mars 2021

Wolves of the Sea / Lettland 2008

För andra året i rad hade Lettland fått ett antal låtar inskickade till sin nationella final som från början skrivits för och ratats av den svenska melodifestivalen. LTV tackade och tog emot och hoppades kanske att sporra sina egna låtskrivare att anstränga sig lite mer.

"Här mellan himmel och jord" var egentligen skriven för humorgruppen Drängarna som haft en stor hit med "Vill du bli min fru" några år tidigare. För Lettlands räkning skrevs texten om och handlade nu istället om pirater och de svenska upphovsmännen tänkte sig ett kul nummer med självdistans och glimt i ögat.

Istället plockade LTV ihop Pirates of the Sea - ett gäng glada teaterpirater som tog sitt värv på stort allvar. Kärnan i truppen bestod av tv-mannen Jānis Vaišļa, dansaren Aleksandra Kurusova och så Robert Meloni som redan tjänat Lettland väl som tenor i jeans och hög hatt i Helsingfors året innan.

I SVT:s "Inför Eurovision Song Contest" skrattade panelen rått och drog fram motorsågarna. Lena Philipsson artikulerade sin kritik bäst av alla och menade att det här var vuxna människor utan trovärdighet som klätt ut sig i maskeradkostymer för barn. 

Man enades om att det skulle vara oändligt pinsamt om Sverige skulle få stryk av en låt som ratats till Melodifestivalen - inte minst just den här låten - men att den risken var i det närmaste obefintlig.

"Spotta inte i soppan - du kan bli tvungen att äta den" var ett talesätt min farmor ibland använde sig av och vars innebörd illustrerades tydligt i Belgrad där den röstade allmänheten tyckte att Charlotte Perrelli kanske blev lite för kall i rutan och istället lät sig charmas av de lettiska piraterna som placerade sig ett par rejäla pinnhål ovanför Sverige. Man hoppas att letterna gladde sig medan de kunde. Det skulle ta sju år innan man tog sig till final nästa gång.

Piraterna hade bara samlats för den här enda låtens skull och skingrades för vinden efter Belgrad. Låten visade sig få ett längre liv och spelades året efter in på nytt av de skotska hårdrockarna Alestorm.


Pirates of the Sea / Wolves of the Sea (Lettland 2008)
12:e plats av 25 bidrag (final) i Belgrad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar