13 mars 2021

Falling Stars / Moldavien 2016

Trots Sovjetunionens mycket ambitiösa rymdprogram verkar ingen person med rötterna i Moldavien någonsin ha skickats ut i omloppsbana. Den närmaste kopplingen mellan rymdresor och den lilla sovjetrepubliken var att Jurij Gagarin - den första människan i rymden - älskade moldaviska viner och gärna talade sig varm för dessa.

Moldaviens första kosmonaut skickades istället ut i schlagerrymden i sällskap av Lidia Isac som en del av landets bidrag till Eurovision Song Contest i Globen 2016.

23-åriga Lidia Isac var född i St Petersburg av moldaviska föräldrar och hade hunnit med både det ena och det andra. Hon hade sjungit i en mängd internationella finaler och hade haft flera låtar med i de inhemska finalerna tidigare. Redan hennes lärare hade noterat hennes uttrycksfulla röst och kallade henne "lilla Édith Piaf" efter att hon framfört några av den legendariska sångerskans låtar vid en skolkonsert.

"Falling Stars" var en högst slätstruken schlager inköpt från det svenska restlagret och trots stabil sång och den dansande kosmonauten blev framgången långt ifrån astronomisk. För tredje året i rad missade Moldavien finalen.

Lidia Isac hängde inte läpp utan drog istället till Frankrike där hon ställde upp i den sjätte säsongen av The Voice där hon blev utvald av stjärnan Florent Pagny och hängde med fram till duellerna. Senare samma år ställde hon upp på nytt i The Voice - nu i Rumänien - och hängde med något lite längre den här gången.


Lidia Isac / Falling Stars (Moldavien 2016)
17:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Stockholm

1 kommentar:

  1. Det finns en rolig detalj med denna låts framträdande. Tydligen hade astronauten så bråttom att komma upp på scenen att han glömde ta av sig ackrediteringsbrickan! Vilket man faktiskt kan se när tar av sig astronautdräkten.

    SvaraRadera