27 september 2020

Everybody / Estland 2001

Estland hade haft en skakig start men hade snart visat var skåpet ska stå. Även ett litet land, även ett som tidigare styrts av Sovjetunionen, även ett med ett obegripligt litet språk kunde hävda sig i ESC om man bara ansträngde sig och slog an rätt ton.

Esterna hade visat framfötterna och placerat sig tre gånger bland de sex bästa och visade en klart uppåtgående kurva. I Stockholm 2000 hade många trott att det var Ines som skulle ta hem spelet. Inte minst i broderlandet Finland - som aldrig placerat sig bättre än sexa - kliade man sig i huvudet och undrade hur esterna kunde vara så framgångsrika.

2001 verkade det ändå som att Estland hade ett mellanår på kommande. Den nationella finalen var inte särskilt stark och den vinnande låten kändes mest som en glad paus.

Ivar Must hade skrivit Estlands debut 1994, som bara fick två poäng och näst sista plats. Nu hade han tillsammans med Maian Kärmas skrivit "Everybody", en call-and-response-låt där de omaka artisterna Dave Benton och Tanel Padar fick ta mycket plats.

Dave Benton var född och uppvuxen på den karibiska ön Aruba, som är en del av Nederländerna. Under 1980-talet arbetade han i Europa, där han mötte sin estniska hustru. 1997 slog sig paret ned i Estland. Tanel Padar var mest känd som Ines pojkvän och han hade varit med och körat bakom henne i Stockholm. 

I Köpenhamn fick de hjälp av pojkbandet 2XL som dansade och sjöng i bakgrunden. Detta till trots trodde verkligen ingen på Estland. Oddsen var dåliga och de svenska tidningarna sågade. Sedan hände det som ingen skulle ha gissat på förhand.

I ett otroligt svagt startfält där de stora favoriterna plötsligt sjöng alltför nervöst i direktsändning vandrade Team Estland ut på scenen med lugn och självförtroende och fick de europeiska tittarna med sig. Efter en hård kamp med värdlandet Danmark var sensationen ett faktum och lilla Estland stod som segrare. Hemmapubliken i Parken var inte nöjd men det brydde sig vinnarna hemskt lite om.

Hemma i Estland varvades glädjen med en växande panik. Hur skulle man kunna anordna en internationell final? Var skulle man få pengarna ifrån? Hade man kunnandet? 

"Everybody" har verkligen inte gått till historien som någon av de starkaste vinnarlåtarna men singeln sålde faktiskt tillräckligt bra i Sverige för att ta sig in på Topp 20-listan.

Tanel och Dave gick skilda vägar - Tanel skulle med åren bli en av landets ledande rocksångare medan Dave förblev en renodlad scenartist. Även Tanel och Ines skulle snart gå skilda vägar efter att ha bråkat och gjort slut inför rullande tv-kameror under 2002 års estniska final.

Med sina 50 år och 101 dagar är Dave Benton den äldsta artist som vunnit Eurovision Song Contest.


Dave Benton & Tanel Padar / Everybody (Estland 2001)
1:a plats av 23 bidrag i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar