1 september 2020

Roi / Frankrike 2019

Det första försöket att skapa en melodifestival på franska hade varit både lyckat och inte så lyckat. Tittarsiffrorna var inget att hänga i julgranen och de förinspelade semifinalerna saknade dynamik och spänning. Vinnarlåten hade ändå blivit en hit trots att den slutliga placeringen i Lissabon blivit lägre än man hoppats på.

Det som hade gått över förväntan var att engagera etablerade franska låtskrivare och producenter att släppa till låtar till tävlingen. "Destination Eurovision" ansågs tillräckligt lyckad för att få en andra chans. 

Man hade skruvat till produktionen en smula och nu var även semifinalerna live så att tittarna kunde rösta. Man hade även lyckats locka in ett par artister som var kända för publiken sedan tidigare, som Chimène Badi och Emmanuel Moire.

Även Bilal Hassani var känd, åtminstone i vissa kretsar. Som 14-åring hade han tävlat i The Voice Kids och kom ut via sina sociala medier samma dag som Paris Pride 2017. Nu hade fjolårsvinnarna Madame Monsieur fått upp ögonen för honom och skrivit en låt till honom.

Bilal var en kontroversiell person, inte bara för sin frispråkighet, sin läggning och sin icke-binära framtonings skull. Han hade även skrivit problematiska saker på Twitter. För de franska tidningarna var han som en extra julklapp mitt i vintern och den tonårige sångaren exponerades flitigt.

"Roi" hade ett gott budskap om att få vara sig själv ("I mina drömmar är jag en kung", sjöng Bilal i refrängen) men själva låten var tyvärr rätt svag. I slutändan spelade det ingen roll - de franska tittarna hade redan köpt hela paketet och Bilal fick 35 % av alla telefonröster.

Att den internationella juryn var betydligt svalare och bara placerade "Roi" på femte plats av åtta bidrag var inget som bekymrade någon desto mer.

I Tel Aviv räknades Frankrike som en tänkbar vinnare och budskapet underströks ännu mer av att Bilal fick sällskap på scenen av dansöserna Lizzy Howell och Lin Ching Lan som båda hånats offentligt för att de är sig själva. En fin uppvisning, men en svag låt är en svag låt och tittarna lät sig inte imponeras.

Bilal fick ändå en framgång på den franska marknaden med singeln såväl som det påföljande albumet och fransk tv bestämde sig för att göra en tredje upplaga av Destination Eurovision 2020.

Åtminstone tills Frankrikes nya head of delegation Alexandra Redde-Amiel bestämde sig för att skrota hela uttagningen och istället internt välja ut Tom Leeb och den svenskskrivna "The Best In Me". Om det var en bra idé eller inte får vi aldrig veta då ESC 2020 ställdes in.Bilal Hassani / Roi (Frankrike 2019)
16:e plats av 26 bidrag (final) i Tel Aviv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar