17 september 2020

Occhi di ragazza / Italien 1970

Trots att Italien var ett av Europas ledande musikländer som exporterade artister men framför allt melodier över hela världen hade man bara fått godkända resultat en handfull gånger i ESC. 

Bäst hade det gått 1964 då man vann hela tävlingen, men nu hade man fallit tillbaka till att skicka musikaliska stjärnor med starka låtar som sedan bara fick några enstaka tröstpoäng i röstningen. 1970 skulle inte visa sig vara något undantag, men det spelade egentligen ingen roll. De italienska tittarna brydde sig föga om den europeiska tävlingen utan fokuserade på sina inhemska sångtävlingar istället.

Sanremo naturligtvis, men det fanns fler prestigefyllda tävlingar att sjunga i, som Cantagiro eller Canzonissima - evighetslånga tillställningar som gav stor exponering åt deltagarna.

Gianni Morandi hade slagit igenom som 17-åring med "Fatti mandare dalla mamma" och hade sedan skapat sig en roll som en glatt nonchalant och obekymrad ung man med stor utstrålning. Han hade vunnit Canzonissima såväl 1968 som 1969, något som förmodligen gjorde honom till ett lätt val när Rai skulle hitta en eurovisionskandidat.

Hans vinnarlåt 1968 var en italiensk cover av The Turtles "Elenore", samma låt som Arvingarnas "Eloise" många år senare anklagades för att ha plagierat.

"Occhi di ragazza" ("En flickas ögon") var skriven av en annan stjärna - Lucio Dalla - för att tävla i Sanremofestivalen 1970 där den skulle ha framförts av det 16-åriga stjärnskottet Ron. När låten ratades av urvalsjuryn hamnade den i ESC istället.

I Amsterdam spelade Gianni Morandi rollen som avslappnad italiensk charmör till fulländning. Den irländska kommentatorn säger att han har "a very relaxed approach to singing", och tonfallet skvallrar om att hon inte nödvändigtvis anser det vara en bra sak.

Kanske är det en pusselbit i mysteriet varför Italien ofta placerade sig så dåligt i ESC? Var italienarna för glada och opåverkade av tävlingens allvar? Tog de inte den här viktiga tävlingen tillräckligt seriöst?

Fem poäng och en delad åttondeplats med Belgien och Monaco blev slutfacit. Låten blev en hit hemma i Italien men snart nog skulle Gianni Morandis karriär sakta in rejält. Under 1970-talet sågs han - i likhet med många av 60-talets stjärnor - som en föredetting som tiden sprungit förbi.

Vinden skulle vända på nytt och 1987 vann Gianni Morandi Sanremofestivalen tillsammans med Umberto Tozzi (Italien 1987) och Enrico Ruggeri (Italien 1993) och har hållits kvar på toppen sedan dess.

2014 spelade Ron slutligen in en egen version av "Occhi di ragazza" i duett med Gianni Morandi.


Gianni Morandi / Occhi di ragazza (Italien 1970)
Delad 8:e plats av 12 bidrag i Amsterdam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar