7 september 2020

Liubi, Liubi, I Love You / Rumänien 2007

Efter en trög start hade Rumänien fått upp farten i ESC. 2002 hade de mest visat att de minsann kunde byta kompispoäng lika bra som många andra, men sedan började det gå bra på riktigt. De flesta år skickade man poppiga och fräscha låtar och placerade sig i den absoluta toppen såväl 2005 som 2006.

Skulle man hålla fast i sin nya ställning som stormakt och kanske till och med ro hem en seger? Om man hade några sådana planer lät man dem stå i träda ett år och till Helsingfors skickade man istället ett litet stycke humor

Det hade varit en stökig nationell final där tre bidrag drogs tillbaka redan före de två semifinalerna. En låt diskades precis före sin semi och när det väl blev dags till final fick man diska ytterligare fyra bidrag, däribland svenska Rednex

För att röra till tingen ännu lite till visade det sig att vinnaren Locomondo inte ägde rätten till sitt namn som istället tillhörde en lokal resebyrå. Raskt bytte man namn till Todomondo istället.

Todomondo var sex spralliga karlar som alla skulle representera varsin nationalitet - brittisk, fransk, italiensk, spansk, rysk och rumänsk. Sångens budskap var att var man än befinner sig och vem man är är så betyder "Jag älskar dig" samma sak på alla språk.

Gruppens ryss var egentligen inte sångare utan hade bara översatt textsnutten till ryska. Men här dög det inte att vara knusslig, alla ska med. Oavsett de kan sjunga eller inte.

Om den här låten är bra eller inte kan väl alla få avgöra på egen hand men framförandet var trots allt rätt sympatiskt. Kanske skulle rumänerna vara glada ändå att man var färdigt inkvalade till finalen just det här året.

Otur hade man däremot i lottningen där man fick komma som tredje humorbidrag i rad efter den briljanta Verka Serduchka som kom tvåa och de aningens mindre briljanta Scooch som kom helt i botten. Todomondo blev som en kompromiss mellan dessa båda och hamnade helt i mitten med god hjälp av grannen Moldavien och ett par andra länder där det bor många rumäner.

Humor var kanske ändå inte Rumäniens grej och i framtiden skulle man snabbt styra tillbaka mot popfåran igen.Todomondo / Liubu, liubi, I Love You (Rumänien 2007)
13:e plats av 24 bidrag (final) i Helsingfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar