9 september 2020

Talking To You / Danmark 2005

Danmark hade åkt riktig berg-och-dalbana i ESC: först vann man och kom tvåa på hemmaplan - sedan kom man sist, fick stå över ett år och blev utsparkade i den allra första semifinalen 2004. Till all lycka fanns publiken kvar och var ännu entusiastisk.

För att fira att Eurovision Song Contest fyllde 50 år slog man på stort och bjöd tittarna på stor, direktsänd schlagerfest från Horsens på Jylland. Som ett extra körsbär på tårtan kunde man erbjuda de internationella vinnarna Olsen Brothers som ett av de tävlande bidragen.

För första gången fick man sjunga på engelska i den danska finalen och Olsens "Little Yellow Radio" - med svenska Kayo från Afro-Dite (Sverige 2002) i kören - förväntades krossa allt motstånd och ta en promenadseger. Istället kom Jakob Sveistrup - en 33-årig musiklärare som tidigare tävlat i talangjakten Stjerne for en aften - och övertygade tittarna. Samtliga telefonröstande regioner utom en hade Jakob som vinnare.

"Tænder på dig" var en fjäderlätt liten popsång, skriven av Jacob Launbjerg som flera gånger varit bakgrundssångare för Danmark i ESC. Att sjunga på danska verkar inte ha varit något DR var särskilt tända på, så inför Kiev skrevs en engelsk version istället.

Danmark hörde verkligen inte till förhandsfavoriterna men Jakob Sveistrup tog sig lätt vidare - när siffrorna offentliggjordes visade det sig att han blivit trea i semifinalen - och placerade sig bland de tio bästa i finalen. Nu tog karriären fart på allvar i ett par år.

När finanskrisen slog till med full kraft 2008 rev skivbolaget Jakob Sveistrups kontrakt och ett helt album som var i det närmaste klart släpptes aldrig. Sångaren lade karriären på hyllan och sökte sig tillbaka till sitt gamla jobb.

Tio år efter äventyret i Kiev bestämde han sig för att satsa på nytt och det med besked. Han bekostade själv inspelningen av en ny skiva där han själv skrivit samtliga låtar, och skötte själv hela marknadsföringen när plattan fanns i handeln. Satsningen slog väl ut med fina recensioner, flitigt spelade radiosinglar och en fullbokad kalender. Jakob Sveistrup kunde åter leva på att vara musiker.

När nästa skiva kom ut 2018 kallade han sig bara Sveistrup eftersom tidningarna stavade hans förnamn fel lite för ofta.

I efterhand verkar EBU åter anse att länder med samma poäng delar placeringar 2004 och 2005, vilket skulle innebära att Danmark och Norge delade niondeplatsen i Kiev. Enligt de regler som gällde där och då - och enligt resultattavlan - kom Danmark officiellt på tionde plats.


Jakob Sveistrup / Talking To You (Danmark 2005)
10:e plats av 24 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar