1 juli 2020

Shame On You / Danmark 2004

Intresset för Eurovision Song Contest i Danmark hade gått från milt ointresse till rena kokpunkten efter att bröderna Olsen segrat i Stockholm och Köpenhamn stått värd för första gången på 36 år. Den stora entusiasmen till trots fick man en rejäl örfil i Tallinn 2002, då man kasserade in sin hittills enda sistaplats och fick stå över tävlandet ett år.

När den danska finalen 2004 hölls i Århus visade det sig att publikens intresse ganska långt fanns kvar. Inte minst fick vinnaren stor uppmärksamhet i danska tidningar.

Tomas Thordarson var en mycket energisk 26-åring med en del av sina rötter på Island. Han hade studerat musik och sjungit i band och synts i DR:s populära talangjakt Stjerne for en aften, men det tidningar skrev mest om var att han var öppet homosexuell och att han adopterat ett barn tillsammans med sin make.

"Sig det' løgn" var en glad och lättfångad - om än något repetitiv - nordisk schlagerlatino av en sort som redan varit mycket populär och hörts ofta, inte minst i den svenska melodifestivalen. Inför finalen i Istanbul skrev man en engelsk version och tänkte ut ett visuellt trick som skulle få Tomas att fastna i tittarnas minne.

Sångaren hade utrustats med ett par skor med inbyggda inlines och under ett långt mellanspel rullade han fram längs scenen. En något tam låt med ett något övertänt framträdande hade nog behövt lite mer än bara rullskor och Danmark tog sig inte vidare ur historiens första tv-sända semifinal.

Tomas Thordarson fick pris som "Årets homo" vid LGBT Danmarks årliga gala men försvann sedan ganska snabbt ut ur rampljuset.

Kanske hade det varit bättre att skicka tvåan i danska finalen till Istanbul istället: det etablerade bandet Zididada använde "Prinsesse" för att marknadsföra sin nya samlingsskiva och är aktiva än idag. Dansk Melodi Grand Prix skulle istället komma att bli en scen för mestadels nya och okända talanger, där de flesta vinnare i likhet med Tomas Thordarson skulle få svårt att bygga karriärer efteråt.Tomas Thordarson / Shame On You (Danmark 2004)
13:e plats av 22 bidrag (semifinal) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar