23 juli 2020

Not Alone / Armenien 2014

När Armenien visat upp sitt bidrag för Köpenhamn rasslade det till rejält i vadslagningen. Alla de armenier som bodde runt om i Europa hade visat sig mer än villiga att stödrösta på moderlandet. Om Armenien dessutom hade en riktigt stark låt som även många andra ville rösta på kunde det bära riktigt, riktigt långt. "Not Alone" var en riktigt stark låt.

Inte nog med att det var en stark låt - det var en ovanlig låt. En lång och långsam vers som sakta bygger upp mot en fullständig eruption till refräng. En enda vers, en enda refräng. Originellt, snyggt och oväntat.

Aram Sargsyan hade börjat sin karriär som en kul kille som gjorde parodier på kända låtar och fick snabbt smeknamnet Aram Mp3 efter tidens populäraste ljudformat. Ett par talangjakter och en del populär standup gjorde honom till kändis som fick leda olika program på tv.

Nu satsade han hårt på en sångkarriär och ville med "Not Alone" visa upp sig som en mjuk och känslig kille, en kille som med ens var storfavorit att vinna Eurovision Song Contest.

Åtminstone tills Österrike som sista land visade upp sin kandidat: en skäggig drag queen vid namn Conchita Wurst. Aram - möjligen en känslig kille men framför allt en grabbig grabb från ett föga progressivt land - reagerade med ryggmärgen och trampade i klaveret rejält.

I flera intervjuer sa han å ena sidan att Conchita måste bestämma sig för om hon är en man eller en kvinna, i nästa kallade han Conchita (och i förlängningen alla som tillhör hbtiq-spektret) för sjuka och onormala. När de kommentarerna kablades ut över Europa rasade det armeniska favoritskapet som ett korthus.

Trots att Aram hävdade att han blivit felciterad och att han bara försökt vara lite rolig lät sig eurovisionsfansen inte övertygas och vid Eurovision In Concert i Amsterdam i början av april blev han fullständigt utbuad och klart överväldigad och skakad av den arga reaktionen.

Kanske hade stormen också påverkat DR när de bestämde startordningen? Aram fick inleda den första semifinalen och fick ett förvånansvärt tidigt startnummer även i finalen - verkligen inte hur storfavoriter brukar behandlas.

Aram sjöng lite nervöst men en bra låt är en bra låt och i slutändan tangerade Armenien sitt personbästa med en ny fjärdeplats. Kanske hade sångaren lärt sig något längs vägen och karriären fortsätter än idag.

De europeiska armenierna skulle visa sig allt mindre pigga på att rösta på armeniska bidrag med åren och i slutet av decenniet skulle Armenien komma att missa finalen två år i rad.Aram Mp3 / Not Alone (Armenien 2014)
4:e plats av 26 bidrag (final) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar