17 juli 2020

One More Day / Georgien 2011

Ibland hör man lite äldre eurovisionsfans sucka över hur allting var bättre förr. Det är en sanning med modifikation men en sak som obestridligen var mer stabil under tävlingens tidiga år var artisternas tonsäkerhet och sångförmåga. Nästan alla som ställde upp i ESC under tävlingens tjugofem första år kunde hålla ton och sjunga rent.

Det beror naturligtvis på tekniska landvinningar: under lång tid var en artists jobb att sjunga live - inte sällan med dålig teknik och dåligt ljud - och då fanns det ingenting att gömma sig bakom. Nuförtiden kan i princip vem som helst låta bra i en studio eller med rätt ljudmixning.

Men sedan finns det ju gränser också för vad som kan passera idag.

Den georgiska melodifestivalen 2011 vanns av nu metal-bandet Eldrine med en rätt spännande låt med ovanligt vassa kanter. Det enda riktigt tråkiga var att bandets sångerska inte alls klarade av att komma i närheten av refrängens höga toner. Det hela lät rent ut sagt förfärligt och det kändes synd att en bra låt skulle framföras så illa.

Tydligen hade någon hört detsamma som jag hörde och kort tid efter den georgiska finalen meddelades det att Eldrines sångerska Tamar Vadachkoria bytts ut med omedelbar verkan. Det talades om att Tamar inte mådde bra och att pressen inför den stora finalen i Düsseldorf påverkat henne negativt.

Istället kallades den etablerade sångerskan Sopho Toroshelidze in istället. Skojigt nog innebär det att Georgien - som nu deltog för fjärde gången - för tredje gången representerades av en sångerska vid namn Sopho (efter 2007 och 2010).

Sopho hade en kraftfull stämma och en stark närvaro och den nya versionen lät oändligt mycket bättre. Samtidigt som jag nu istället skulle önskat att en så bra artist kunde fått tävla med en ännu bättre låt istället. Aldrig får man vara nöjd.

Nöjda fick georgierna lov att vara: i Düsseldorf tog de sig relativt otippat till final och slog sig där in bland de tio bästa för andra året i rad. Sedan dess har det gått grus i maskineriet och Georgien har aldrig placerat sig lika högt igen.

Efter Düsseldorf visade sig att man inte brytt sig så särskilt mycket om den första sångerskans hälsa och välmående - petningen berodde istället på ett nytt kontrakt, som förbjöd henne att ha en solokarriär vid sidan av bandet, som hon vägrat skriva på.Eldrine / One More Day (Georgien 2011)
9:e plats av 25 bidrag (final) i Düsseldorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar