11 september 2020

S.A.G.A.P.O / Grekland 2002

Om Antique varit relativt okända i Grekland då de vann den grekiska finalen året innan var 2002 års vinnare Michalis Rakintzis både känd och väletablerad. I sin ungdom hade han studerat till ingenjör i London men satsade sedan på en bana som musiker i rockgruppen Scraptown. De hann ge ut tre album tillsammans innan de splittrades 1985. 

1989 kom han på allra sista plats i den grekiska finalen men två år senare utsågs han till årets manliga artist av tidningen Popcorn. Han spelade in egna skivor med stor framgång men skrev även låtar åt andra framstående grekiska artister. 

Han skrev musiken till flera tv-serier och samarbetade med internationella stjärnor som Bonnie Tyler (Storbritannien 2013) och Ian Gillian från Deep Purple.

"S.A.G.A.P.O" var ett elektroniskt stycke new wave där titeln är det magiska lösenord som öppnar dörren till sångarens hjärta, passligt nog grekiska för "Jag älskar dig". Titeln var det enda ordet på grekiska i hela texten, något som väckte en del diskussioner på hemmaplan.

I Tallinn hade ingen tid att fundera på något sådant. Där förundrades de flesta istället över den grekiska truppens robotkoreografi och hysteriskt osmidiga och tunga scenkläder. På en av repetitionerna lyckades man dessutom dansa sönder scengolvet. 

Grekland blev snabbt repetitionen ingen ville missa och likaså en av de tyngsta kandidaterna till att komma allra sist i finalen. När Cypern som första röstande land gav Michalis Rakintzis sin tolva buade publiken i Saku Suurhall. 

När röstningen var slut hade man också fått poäng av de inte alls taktikröstande jurygrupperna i Moskva och Bukarest och landade på behörigt avstånd från den tippade sistaplatsen.

Michalis Rakintzis har fortsatt sin karriär men med åren har det blivit allt längre mellan skivorna.


Michalis Rakintzis / S.A.G.A.P.O (Grekland 2002)
17:e plats av 24 bidrag i Tallinn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar