13 september 2020

Born To Sing / Irland 1978

Colm Wilkinson kom visserligen från en musikalisk familj men det mesta tydde ändå på att gossen skulle ta över faderns företag och ägna sitt liv åt att asfaltera vägar. Vid sexton års ålder sade sonen nej och beslutade sig för att ge musiken en chans istället.

Han spelade med i olika irländska band och valdes 1972 ut att spela Judas Iscariot då Jesus Christ Superstar sattes upp i Dublin. Hans insats imponerade på Andrew Lloyd Webber (Storbritannien 2009) och då hans nya musikal Evita skulle spelas in på skiva gick den stora rollen som Che Guevara till Colm Wilkinson.

Däremot tackade Colm nej till att spela Che då musikalen sattes upp i London. Nu ville han satsa på popkarriären istället och spelade in en soloskiva för den irländska marknaden där han var känd som "CT".

Som en del i soloprojektet ställde Colm upp i National Song Contest 1978 och vann en resa till Paris med sin egenhändigt skrivna "Born To Sing". Irland sågs som en tänkbar toppkandidat men när det väl gällde framstod Colm CT Wilkinson, som han kallade sig i det här sammanhanget, som aningens stirrig och lite väl intensiv. 

En femteplats var inget att fnysa åt och singeln gavs ut på det internationella storbolaget RSO Records men någon uppföljare kom aldrig. Karriären började så långsamt gå i stå.

En av hans låtar - "The American Dream" - släpptes på singel i Sverige efter att ha varit signaturmusik i tv-serien "Tema USA". Mariann Records brydde sig inte mer än att de stavade hans namn fel på skivomslaget och inte heller det försöket bar frukt.

En del skickliga sångare klarar aldrig av att skapa sig en egen persona för rampljuset och lyckas bättre då de får spela en roll istället. När Colm Wilkinson sökte sig tillbaka till musikalvärlden tog karriären fart på nytt.

1985 spelade han Jean Valjean i den engelskspråkiga världspremiären av Les Misérables - vid sidan av Michael Ball (Storbritannien 1992) och Frances Ruffelle (Storbritannien 1994) - och har sedan dess haft sitt på det torra. Idag räknas han till en av de stora inom internationell musikteater. 

Han är sedan många år bosatt i Toronto och är idag kanadensisk medborgare.


Colm CT Wilkinson / Born To Sing (Irland 1978)
5:e plats av 20 bidrag i Paris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar