5 september 2020

For Real / Turkiet 2004

Ett av de säkraste sätten att misslyckas på om man vunnit och vill göra bra ifrån sig även på hemmaplan är att kopiera sitt eget vinnande koncept och göra samma sak en gång till. Det skulle varit både lätt och frestande för TRT att ställa upp med Sertab 2.0 på hemmaplan i Istanbul.

Till all lycka var man snäppet modigare än så och valde ut Athena, som vid sidan av en stor popularitet och en rejäl fanbase inte hade så värst mycket övrigt gemensamt med Sertab. Tvillingbröderna Hakan och Gökhan Özoğuz hade startat sin bana med trash metal innan man för gruppens andra album bytte stil till ska punk.

1998 fick man sitt stora genombrott med fotbollslåten "Holigan" som blev en evergreen och något av en hymn för turkiska fans. Athenas skivor släpptes internationellt på mindre bolag och spelade på flera festivaler runt om i världen och byggde inte minst upp en publik i Tyskland.

Steget borde ändå ha varit ganska långt till att ställa upp i ESC men ska man skaka om tingen kan man ju lika gärna skaka rejält. Liksom Ajda Pekkan 1980 framförde Athena tre låtar i en tv-sänd final där tittarna med bred marginal valde fram den lättfångade "For Real" till vinnare. "Easy Man" kom på andra plats, "I Love Mud On My Face" blev trea.

I förhandstipsen ansågs det högst osäkert om turkisk ska punk var vägen till framgång eller inte men hemmapubliken hade god tilltro till sina punkare. Det var nog skönt för TRT som inte hade någon särskilt lätt tid som värdland. Man hade en hel del tekniska problem under repetitionerna och under semifinalen - historiens första tv-sända semifinal - var ljudet till en början katastrofalt.

I slutändan blev det ändå en snygg final - forcerade programledare till trots - och hemmalaget gjorde riktigt bra ifrån sig trots att den visuella överraskning man utlovat ganska långt slarvades bort av den svenska bildproducenten.

Överraskningen bestod av en ung, kvinnlig dansare som i slutet av numret slet av sig sin tunga, heltäckande dress för att istället dansa i full frihet. Tanken var att symbolisera ett nytt och modernt Turkiet som kastat av sig sitt tunga förflutna. Dessvärre skulle det inte ta många år innan vinden skulle vända och för Turkiet att på nytt bli ett mycket mindre fritt land.

Athena har hållit fast i sin publik genom åren trots att man bytt stil ett par gånger. 2016 släppte man en uppmärksammad (och bitvis obehaglig) video där man uppmärksammade en transpersons vardag och gjorde en markering mot hatbrott.
Athena / For Real (Turkiet 2004)
4:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar