15 juli 2016

Lipstick / Irland 2011

Det är rätt uppfriskande att då och då se hur någon som fullständigt räknats ut och avfärdats reser sig och tar revansch i offentligheten. Som bröderna John och Edward Grimes från Dublin, exempelvis. 17 år gamla ställde enäggstvillingarna upp i brittiska X-Factor där de valdes ut att tävla vidare trots att huvuddomaren Simon Cowell tyckte hjärtligt illa om dem.

Efter att ha kommit sexa i serien sågs de båda som något slags underhållande skräp som tilläts flimra i den popkulturella marginalen en stund innan deras unga fans i Storbritannien övergav dem och gick vidare.

Hemma på den gröna ön lyckades de däremot hålla liv i sin popularitet och när de två år efter X-Factor ställde upp i den nationella finalen vann de med minimal marginal - de regionala jurygrupperna hade gjort sitt yttersta för att hålla tvillingarna borta från förstaplatsen - och skickades till mångas förfäran till Düsseldorf.

Den brittiska pressen skrattade sig fördärvad över att Irland nu sjunkit så lågt att de var beredda att gripa till sådana föredettingar men vad de missade var att bröderna Grimes faktiskt hade riktig star quality. Kanske de inte sjöng så bra, men de hade karisma och en fullständigt osannolik energi som skulle visa sig slå knock på Europa.

Låten var lika sprallig och energisk som pojkarna själva och för första gången på många år hörde Irland till de riktiga förhandsfavoriterna. Även om den slutliga placeringen var en besvikelse - även om åttonde plats var bra mycket bättre än några andra irländare presterat på länge - erövrade Jedward nya fans runt om kontinenten och fick resa runt som riktiga popstjärnor en hel sommar.Jedward / Lipstick (Irland 2011)
8:e plats av 25 bidrag (final) i Düsseldorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar