5 juli 2016

Love Will Set You Free / Storbritannien 2012

Min första reaktion när BBC meddelade att Engelbert Humperdinck skulle representera Storbritannien i Baku var att dubbelkolla årtalet i min kalender. 2012. Jodå, jag mindes inte fel.

Min andra tanke var betydligt mer positiv. Kanske var det ingen dum idé att kalla in en världsberömd veteran? Om Tom Jones kunde dyka upp på topplistorna gång efter gång och uppfinna sig själv på nytt kunde väl kanske Engelbert Humperdinck göra detsamma?

Efter tio års karriär under sitt riktiga namn Gerry Dorsey bytte han, på inrådan av en gammal vän med goda kontakter i skivbranschen, sitt artistnamn till Engelbert Humperdinck - lånat av en tysk operakompositör från 1800-talet. Inte världens enklaste namn att prångla ut till publiken, men när de väl lärt sig namnet skulle de aldrig glömma det.

1967 slog han till rejält och fick en megahit med "Release Me" som lyckades hålla The Beatles supersingel "Penny Lane/Strawberry Fields Forever" borta från englandslistans förstaplats och som uppskattas ha sålt 85.000 exemplar om dagen när den var som mest populär.

I Baku sjöng han en modernt producerad radiovänlig ballad, skriven av unga, hippa låtskrivare. Det hela kunde ha gått ganska bra om det inte visade sig att den gode Engelbert kanske var lite för gammal för sammanhanget trots allt. På generalrepetitionen då jurygrupperna lyssnade sjöng han riktigt ruskigt illa. I direktsändningen satt tonerna bättre men rytmen svajade fortfarande. Varken jury eller tittare lät sig imponeras och veteranen Humperdinck kom på näst sista plats.

Inte för att det spelade någon roll. En kille med en meritlista som Engelberts kan lätt skaka av sig en liten motgång och gå vidare. Detsamma gjorde upphovsmännen: året efter skrev Sacha Skarbek "Wrecking Ball" för Miley Cyrus.Engelbert Humperdinck / Love Will Set You Free (Storbritannien 2012)
25:e plats av 26 bidrag (final) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar