29 juli 2016

Amor d'agua fresca / Portugal 1992

Det finns få saker människor uppskattar så mycket i Eurovision Song Contest som en rejäl skräll. De flesta hoppas att någon oförutsett ska inträffa och nästan varje år viskas det om någon låt från något land som normalt sett inte brukar klara sig något vidare som kanske just den här gången skulle ta världen med storm.

En av de låtar det funderades kring i Malmö 1992 var Portugals lätt poppiga sång vars text fick kärleken att framstå som rena rama fruktbuffén: dina ögon är som plommon, din mun som björnbär, din hy som apelsin. "Jag plockade dig, tog en tugga och stoppade dig i min korg", sjöng Dina med den stora gitarren: "Jag är törstig och vill dricka din kärlek som friskt vatten".

Ondina Veloso hade slagit igenom i den portugisiska finalen 1980 med "Guardado em mim", då publikens intresse ännu var stort för den inhemska festivalen. Hon etablerade sig som sångerska och låtskrivare och släppte flera album i eget namn. Den smakrika texten var skriven av den framstående kvinnliga poeten Rosa Lobato de Faria som inom bara några år skulle representera Portugal hela fyra gånger.

Det blev ingen skräll för Dina, men karriären lät sig inte bromsas av det. Några år efter finalen blev hon den första artisten i Portugal att komma ut som lesbisk, långt innan allmänheten kunde anses "redo" för en sådan nyhet. Med åren har hon förblivit ganska ensam om att vara öppet hbtiq i det portugisiska kulturlivet, men det har också gett henne en trogen publik och en stark ställning som ikon.

2016 meddelade sångerskan att hon slutar sjunga efter att i flera år lidit av lungfibros. I april 2019 avled hon till följd av sin sjukdom, 62 år gammal.  Flera av hennes gamla skivor finns tillgängliga på Spotify.

Uppdaterad 24 april 2020Dina / Amor d'agua fresca (Portugal 1992)
17:e plats av 23 bidrag i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar