19 juli 2016

Laat me nu gaan / Belgien 1985

Varför göra det lätt för sig när man kan göra det svårt? Flamländsk tv har genom åren varit särdeles duktiga på att krångla till det för sig och 1985 lyckades de göra pannkaka av hela sin ambitiösa uttagning.

Förra gången Flandern stått för det belgiska bidraget hade den av tv-bolaget utsedda expertjuryn kört över alla populära publikfavoriter och istället utsett en synnerligen experimentell - och av tittarna illa omtyckt - låt till vinnare. I München kom Pas de Deux näst sist och nu beslutade BRT sig för att slopa den nationella finalen till fördel för en säregen men kulturellt högtstående intern final.

Man hade valt ut operasångerskan Mireille Capelle att sjunga en atonal tango komponerad av Frédéric Devreese. Poängen med själva uttagningen var att hitta den text som skulle användas vid finalen i Göteborg och BRT bjöd in en samling lämpliga kandidater att skicka in förslag.

Capelle och Devreese satte sig dock på bakhasorna efter att ha fått ett textförslag från ingen mindre än författaren Hugo Claus. Den texten och ingen annan skulle användas, menade de. Problemet var bara att Claus inte fanns på BRT:s lista över nominerade kandidater och tv-bolaget vägrade med följd att Capelle och Devreese drog sig ur.

Nu var goda råd dyra och i kamp mot klockan försökte man nu hitta en ersättande låt att skicka till Göteborg. Till slut bad man två anställda att med kort varsel skriva ihop en låt som man sedan satte musikalartisten Linda Lepomme att framföra.

Att det hastat med det mesta gick nog ingen förbi och trots att "Laat me nu gaan" var lite småtrevlig kändes den mest av allt ofärdig och knappast helt rätt för Linda Lepommes röst heller. Allt som allt blev det sju poäng från den turkiska juryn och allra sista plats. Två år senare - när det åter var dags för Flandern att välja låt - var den nationella finalen tillbaka.Linda Lepomme / Laat me nu gaan (Belgien 1985)
19:e plats av 19 bidrag i Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar