17 juli 2016

N'oubliez pas / Frankrike 2015

Efter femton långa år skulle Eurovision Song Contest flytta tillbaka från den mindre och mer regionalt inriktade France 3 till den betydligt populärare systerkanalen France 2, men de som förväntat sig någon dramatisk förbättring av de franska bidragen skulle bli besvikna. Den internt utvalda låten visade sig vara en ballad av klassiskt snitt. Så klassiskt att man faktiskt skulle kunna kalla den gammalmodig eller otidsenlig utan att vara onödigt hård.

Låtskrivaren var den rutinerade Robert Goldmann som under pseudonymen J. Kapler skrivit stora hits åt artister som Céline Dion och Patricia Kaas och - inte minst - Frankrikes bidrag till ESC 2001, den bästa placering Frankrike fick under åren France 3 höll i tävlandet. Nu hade han skrivit en fredsvisa för den mogna och rutinerade Lisa Angell, som kanske inte var något riktigt stort namn men som hade ett par album och en mängd tv-framträdanden i ryggen.

Sången handlar om en stad som jämnas med marken i ett krig och hur sångerskan som enda överlevande lovar att bygga upp sitt hem från grunden så snart som det spillda blodet torkat. Enligt upphovsmannen kom inspirationen från de evenemang som hållits året innan för att uppmärksamma att det gått hundra år sedan första världskrigets början.

Men läser man texten lite mer noggrant verkar den inte alls handla om första världskriget. Det talas om främlingar som anländer i tusental, som vill förstöra "vår tro och våra själar", som "skrattar åt våra tårar" och som talar hatiskt på ett språk vi inte kan förstå.

Det går ett obehagligt stråk av främlingsfientlighet genom hela sången, något som inte blev mindre tydligt i det debattklimat som uppstått i Frankrike efter attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari 2015.

I Wien sjöng Lisa bra men anmärkningsvärt känslobefriat med tanke på textens tema. Europa lät sig inte imponeras och fransmännen fick nöja sig med fyra små poäng - tre från Armenien och en från San Marino.Lisa Angell / N'oubliez pas (Frankrike 2015)
25:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar