27 juli 2016

Dansevise / Danmark 1963

Vid den här tiden var publiken på plats ännu ganska artig och reserverad. Ingen buade, ingen ställde till med någon scen. Men en och annan i auditoriet på Television Centre i London tyckte nog att det låg en doft av fusk i luften när Danmark ropades ut till vinnare. Röstningen hade varit tät och dramatisk och ledningen hade växlat mellan det danska äkta paret Grethe och Jørgen Ingmann och den israeliska sångerskan Esther Ofarim som tävlade för Schweiz.

När alla sexton länder hade röstat stod Ester Ofarim som segrare, två poäng före danskarna, men när den norska juryn avgett sina röster hade det skett alldeles för snabbt och på fel sätt. De norska poängen hade registrerats på tavlan men juryordföranden bad programledaren Katie Boyle att komma tillbaka till dem sist i röstningen.

När man på nytt anropade Oslo hade siffrorna ändrats rejält och när poängen korrigerats hade slutställningen svängt om och nu vann istället Danmark med två poäng till godo. Hade Norge ändrat sina poäng för att hjälpa grannarna till seger?

Faktum är att Norge hade gjort det mesta rätt. Reglerna inför 1963 års tävling föreskrev att varje lands jury skulle bestå av tjugo medlemmar som röstade internt innan deras fem gemensamma favoriter fick poäng enligt skalan 5-4-3-2-1. Kort tid före finalen ändrade man regeln så att varje jury skulle ha tio medlemmar istället, förmodligen för att spara tid i sammanräkningen.

Den ändringen hade varken Sverige eller Norge noterat, så man hade dubbelt så många röstande som alla andra. Sverige röstade sent och hann räkna klart, medan norrmännen fortfarande var mitt i räknandet då de blev uppringda av London. I ren panik rabblade de upp ställningen just då istället för att tala ur skägget och erkänna att de inte var klara.

Den poetiska och sofistikerade "Dansevise" blev aldrig någon stor kommersiell hit men paret Ingmann hade ett par goda år som internationella underhållare efter sin seger. Paret skilde sig 1975 men fortsatte sina karriärer på skilda håll.

Grethe Ingmann gjorde ett par försök till i de nationella finalerna och var ännu en mycket uppskattad sångerska vid sin alltför tidiga död i cancer 1990.

Jørgen Ingmann var inte bara en framstående instrumentalist utan även en högt aktad studiotekniker och fungerade i flera år som inspelningschef för skivbolaget Metronomes danska avdelning. Efter att ha drabbats av en svår sjukdom i början av 1980-talet utvecklade han scenskräck och avslutade sin musikaliska karriär. Jørgen Ingmann avled 2015.Grethe & Jørgen Ingmann / Dansevise (Danmark 1963)
1:a plats av 16 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar