24 januari 2017

Casanova / Norge 1977

Efter fyra år i rad med Bendik Singers i olika konstellationer (1973, 1974, 1975 och 1976) var den kanske hög tid för någon form av generationsskifte i den norska finalen. På mer än ett sätt, skulle det visa sig.

Äntligen skrotade NRK det vid det här laget fullständigt förlegade systemet med stor och liten orkester - att varje låt skulle framföras av två olika artister - som man använt varje år sedan man debuterade (med undantag av 1969 och 1971). Nu framfördes varje låt endast en gång - rimligen av den artist man räknade med skulle sjunga även i den internationella finalen i händelse av vinst.

Den nationella finalen föregicks dessutom av ett nytt påfund: runtom i Norge hölls regionala semifinaler och alla intresserade låtskrivare fick skicka sina låtar till de lokala NRK-kontoren för bedömning.

Den församlade pressen var än en gång missnöjd med nivån på tävlingsbidragen, men för första gången sedan 1971 blev vinnaren - som dessutom vann en jordskredsseger - en stor hit som låg hela fjorton veckor på VG-listan och som blev 18-åriga Anita Skorgans definitiva genombrott för en stor publik.

Unga fröken Skorgan var född i Göteborg och hade tillbringat sina första sju år i Sverige innan familjen flyttat till Oslo. Hon hade sjungit i olika körer och debuterade i MGP redan året innan med "Hastverk". Samma år hade hon spelat in sitt första album för skivbolaget RCA.

Anita spelade in sin låt också på svenska (med text av en ung lovande textförfattare vid namn Ingela "Pling" Forsman) och på engelska (med text av Jonathan King). Planen var att "Casanova" skulle framförts på engelska i London, men i sista stund ändrade EBU reglerna och tvingade på nytt samtliga deltagare att sjunga på sina egna språk.

Den norska delegationen lämnade ändå spår i programmet. De vykort som skulle visas mellan bidragen - där föregående delegation skulle önska nästa land lycka till - hade filmats på en glad fest som hållits för delegaterna under veckan. Onödigt glad, tyckte de nordiska länderna som ansåg att bilderna mest påminde om ett fylleslag.

NRK satte ner foten. Unga Anita syntes glatt dansa på ett bord i sitt vykort, men eftersom hon enligt norsk lag var för ung för att dricka alkohol ville man inte misstänkliggöra henne. Om inte BBC stoppade vykorten meddelade norrmännen att man skulle hoppa av tävlingen. De små filmerna skrotades och istället visades trista närbilder på publiken i Wembley mellan låtarna.Anita Skorgan / Casanova (Norge 1977)
Delad 14:e plats av 18 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar