24 november 2016

The First Day Of Love / Norge 1974

Stärkt av framgången året innan ville Arne Bendiksen fortsätta experimentera och testa gränserna för hur ett ESC-bidrag kunde låta och se ut. Han skrev den funkiga och rytmbaserade "Afrotid" för Bendik Singers och tänkte prova hur en låt helt utan stråkar kunde tänkas ta emot.

Ett spännande projekt i allra högsta grad men den nyskapande låten blev inte utvald att delta i Norsk Melodi Grand Prix. Arne Bendiksen själv hävdade att tongivande chefer på NRK fått nog av honom och önskade se andra deltagare istället. Om man vill höra hur "Afrotid" låter finns den i det här klippet med start 16:16.

Bendik Singers skulle ändå få representera Norge vid finalen i Brighton. När Anne-Karine Strøm vann den norska finalen som soloartist skickades resten av gruppen - som nu innehöll Anne Lise Gjøstøl istället för Ellen Nikolaysen - med som bakgrundskör.

"Hvor er du" var också det en ganska intressant komposition med en svängig refräng, närmast karnevalinspirerad, med en mer stillsam och mer melankolisk vers. Det glada arrangemanget lyckades nästan dölja den bitska och politiska texten - skriven av Bendik Singers egen Philip Kruse - riktad till någon som låtsas vara engagerad men som inte syns till när man verkligen skulle kunna göra skillnad. En väldigt träffsäker iakttagelse under det högpolitiska 1970-talet.

I den norska finalen framfördes fortfarande de tävlande bidragen två gånger med olika artister. Den andra versionen av vinnarlåten gjordes av en viss Jahn Teigen, som också skulle låta sig talas om i ESC några år senare.

När man översatte låten till engelska verkar man dessvärre ha tappat modet och det politiska fick ge plats för en högst ordinär kärlekstext som många andra. Efter tre år med ett mer intrikat röstsystem hade EBU gått tillbaka till det gamla: varje jury hade tio ledamöter med en enda poäng var att fördela. Exakt tre av dessa ledamöter hade Norge som favorit och Bendik Singers fick dela sistaplatsen med Portugal, Västtyskland och Schweiz.Anne-Karine Strøm & Bendik Singers / The First Day Of Love (Norge 1974)
Delad 14:e plats (sist) av 17 bidrag i Brighton

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar