8 oktober 2016

Lykken er... / Norge 1971

Det hade blivit spridda skurar för Arne Bendiksen som låtskrivare i Eurovision Song Contest. 1966 hade han fixat Norges dittills bästa placering tillsammans med Åse Kleveland, men 1969 kom poplåten han skrivit för Kirsti Sparboe på allra sista plats i Madrid.

Skam den som ger sig - efter att Norge i likhet med resten av Norden stått över 1970 års tävling i protest mot att fyra länder fick dela på segern 1969 var Bendiksen tillbaka i den norska finalen och vann på nytt.

Nu skrev han för en 15-årig skolflicka som han upptäckt året innan och som han trodde mycket på. Hanne Krogh var inte den enda barnartisten i startfältet - Anita Hegerland som haft en stor hit med "Mitt sommarlov" kom på fjärde plats med den glada "Gi meg en sebra" - men hon fick juryn på sin sida och vann trots att hon bara några dagar före finalen legat till sängs i influensa.

Arne Bendiksen fick en rejäl utmaning då NRK strax före avresa till Dublin fick veta att dirigenten fått förhinder och att han skulle bli tvungen att dirigera orkestern själv, något han aldrig tidigare gjort. Enligt egen utsago köpte han en handbok i dirigerandets konst på väg till flygplatsen och lärde sig grunderna på flygplanet.

Att ställa upp med en ung flicka som sjöng om olika saker som gjorde henne glad till mods kändes kanske lite väl kalkylerat året efter att Irland vunnit med exakt samma koncept. Norge fick nöja sig med låga poäng och en näst sista plats.

Kanske kunde poängen ha blivit lite högre om allting gått rätt till. EBU hade infört ett nytt röstningssystem där varje land hade två domare på plats i värdstaden. Dessa betygsatte samtliga bidrag med en poäng mellan 1-5 medan tittarna fick se på.

Arne Bendiksen har flera gånger berättat om hur en av Maltas juryledamöter försökte lura med sig den unga Hanne Krogh upp på hotellrummet och lovade att hon skulle få hans toppoäng om hon följde med. Bendiksen satte snabbt stopp för situationen och Norge fick nöja sig med låg poäng från Malta.

Hanne Krogh tröttnade snabbt på sångkarriären och satsade istället på att bli skådespelerska samtidigt som hon utbildade sig till tv-scripta. I slutet av 1970-talet lurades hon tillbaka ut i rampljuset och blev snabbt en av Norges mest älskade artister, inte minst efter att hon 1985 skakade om hemlandet rejält genom att vinna ESC som ena halvan av Bobbysocks.Hanne Krogh / Lykken er... (Norge 1971)
17:e plats av 18 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar