22 december 2016

Touch My Life With Summer / Norge 1975

När 1975 års norska final sändes från tv-huset i Oslos Marienlyst var det den första utgåvan i färg. Stortinget hade i princip gett klartecken för provsändningar redan tre år tidigare men det hade tagit NRK en stund att förbereda sig för omställningen.

För att uppmärksamma att 1975 var Förenta Nationernas internationella kvinnoår hade man svängt lite på könsrollerna i själva programmet. Värd för tävlingen var en kvinna medan den som ansvarade för att föra upp poängen på den högst manuella resultattavlan samt dela ut blommor till vinnaren var en man. Detta lustiga nytänk gick inte de norska tidningarna förbi.

I själva startfältet var det inte fullt lika mycket nytänk. De fem utvalda bidragen - som fortfarande framfördes två gånger av olika artister - var närmast provocerande gammaldags och fyrkantiga. Låtskrivaren Terje Rypdal, som själv suttit med i urvalsjuryn, tog bladet från munnen och sågade hela tillställningen och menade att norska upphovsmän verkar gå i lås så snart det ska skrivas ESC-bidrag och att de flesta insända bidragen kunde ha tävlat redan på 1950-talet.

Det omdömet stämde i högsta grad in på vinnarlåten "Det skulle ha vært sommer nå", som lät som ett ganska vackert men föga oförglömligt stycke filmmusik. Ellen Nikolaysen - som tävlat i Luxemburg två år tidigare som del av Bendik Singers - hade vunnit pris som bästa artist vid popfestivalen i Tokyo året innan och gjorde vad hon kunde för att få låten att kännas åtminstone en smula intressant.

Kanske kände den norska delegationen på sig att deras bidrag behövde lite kryddning, så i den engelska texten hade den ljuva älskaren inte bara tagit sommaren med sig och försvunnit - han hade dessutom gjort textens jag gravid. Att antyda sex var högst ovanligt i schlagertexter vid den här tiden - kärleken var mestadels ren och kysk i den här tävlingen.

Inte räckte det för att entusiasmera juryn, med undantag för italienarna som gjorde tumme upp. Norge kom näst sist i finalen och för en gångs skull kändes det rätt välförtjänt.

Ellen Nikolaysen sjöng vidare och släppte även ett par singlar i Tyskland innan hon la karriären på is under några år för att bilda familj. Hon gjorde stor comeback på teaterscenen i början av 1990-talet och är numer ännu flitigare som skådespelare än som artist.Ellen Nikolaysen / Touch My Life (With Summer) (Norge 1975)
18:e plats av 19 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar