19 december 2016

Tom Tom Tom / Finland 1973

Det hade gått elva år sedan den 16-åriga Marion Rung tagit Finland med storm och vunnit den nationella melodifestivalen. Den unga flickan hade vuxit upp och var alltmer klar för större utmaningar. Den nya, vuxna Marion hade inte minst manifesterats i projektet "Shalom" - en skiva där hon sjungit traditionella judiska sånger på hebreiska och jiddisch, delvis avsedd för en internationell publik.

Nästa steg i Marions metamorfos kom då hon än en gång vann den finska finalen som nu hölls i det nya och imponerande Finlandiahuset. Av tolv bidrag tyckte juryn att "Tom Tom Tom" - skriven av Rauno Lehtinen som skrivit låten Markku Aro och Koivistolaiset tävlat med två år tidigare - var klart bäst. Inte minst var den kvällens mest energiskt framförda.

Än en gång fick Marion åka till Luxemburg och än en gång lottades hon att inleda hela tävlingen. Tack vare de nya reglerna fick hon sjunga på engelska och för första gången någonsin sågs Finland som en riktigt möjlig segerkandidat. Den riktiga topplaceringen uteblev - igen - men sjätteplatsen var Finlands dittills bästa och skulle så förbli fram till Lordi trettiotre år senare.

Uppvisningen i Luxemburg upphöjde Marion till superstjärna i Finland och dessutom vaknade ett intresse för henne utomlands. 1974 vann hon öststaternas melodifestival i Sopot med "I Believe In Music" och hon skrev kontrakt med EMI Electrola i Västtyskland, vilket resulterade i flera bra singlar. Marion stod på tröskeln till ett internationellt genombrott.

Det fanns avancerade planer på att lansera henne på allvar och ett engelskspråkigt album spelades in i London. I något skede verkar Marion själv ha fått kalla fötter och beslutade sig för att satsa på Finland där populariteten var stor men hanterbar och överskådlig.

1980 vann hon schlagerfestivalen i Sopot en andra gång - nu kallad Intervision Song Contest - med den magnifika "Hyvästi yö" innan hon lämnade det internationella rampljuset. Än idag hör Marion till Finlands allra mest älskade artister med mer än femtio år på scenen bakom sig.Marion / Tom Tom Tom (Finland 1973)
6:e plats av 17 bidrag i Luxemburg

1 kommentar:

  1. Rauno Lehtinen var en skiclig låtskivare, men inte så bra som textförfattare. Båda hans Eurovisionslåtar kunde verkligen ha varit bättre med någon annan att skriva texten. Men det spelade ingen roll, inga jurymedlemmar förståd raden "Kun muita tiellä kulkevia kohtaa ja kaikki on niin mukavaa" i 1971 och två år senare den finska låten hade en mycket bättre engelsk text by Bob Barrat (och ingen i Europa behövde lyssna till "Satumainen ilta kun saapuu, hymynaamat taas nähdä saan. Puvustasi nappi jos puuttuu, naura sille reilusti vaan!"). Jag har svårigheter att lyssna till båda låtar.

    SvaraRadera