30 april 2021

Keep Me In Mind / Malta 1995

Spiteri är ett av de vanligaste efternamnen på Malta. Namnet kommer av italienskans "Ospitalieri" (som anspelar på Johanniterordern) och gavs ofta till övergivna, utomäktenskapliga barn. För andra gången på fyra år representerades Malta nu av en artist som hette Spiteri i efternamn.

Mike Spiteri var född 1955 i Żabbar och drabbades av rockmusiken redan i tidig ålder. Han sjöng på nattklubbar och olika hotell runt omkring landet och var vokalist i flera olika band. 1984 vann han Malta International Song Contest med gruppen Mirage och den underbart blipp-bloppiga "Kompjuter", skriven av Ray Agius och Alfred C Sant.

Elva år senare blev det seger i den nationella ESC-uttagningen för samma team av låtskrivare och artist. "Keep Me In Mind" hade en helt schysst melodi gömd någonstans under ett halvdant arrangemang - och en sedvanligt medioker insats av den maltesiska orkestern - men vann nog mest på ett engagerat framförande.

Bäst i den nationella finalen var de fyra piffiga körsångarna och deras inspirerade koreografi, men de fick inte följa med till Dublin där man istället hyrde in ett gäng irländska körsångare.

I Dublin ställde Kåge Gimtell - som producerat ESC i Malmö 1992 och nu var en del av den svenska delegationen - till med en del förvirring på den maltesiska presskonferensen då han bad Mike Spiteri att "hälsa hem till Mary". Han var helt säker på att de båda artisterna var gifta med varandra.

Under röstningen visade sig Malta ha spelat samma fula spel som året innan och fick merparten av sina poäng från fyra länder man hade goda relationer till. Tar man bort poängen från Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Spanien och Turkiet blir det inte så värst mycket kvar på det maltesiska poängkontot. Det skulle ändå ta flera år innan EBU satte ned foten mot kompisröstandet.

Mike Spiteri sjunger ännu och har vunnit fler tävlingar hemma på ön och internationellt. Idag fungerar han som mentor för yngre artister och lär dessutom vara en skicklig tecknare vid sidan om.


Mike Spiteri / Keep Me In Mind (Malta 1995)
Delad 10:e plats av 23 bidrag i Dublin

1 kommentar:

  1. Jag trodde ju också att Mike och Mary var släkt med varandra.
    Där fick man veta hur lite man visste om maltesiska efternamn.

    SvaraRadera