26 april 2021

Beautiful Song / Lettland 2012

Det må vara Lettland förlåtet om Eurovision Song Contest inte låg överst på listan av saker man prioriterade. Finanskrisen hade slagit hårt och sopat bort en hel del av det välstånd man uppnått sedan självständigheten återupprättades 1991.

Faktum är att LTV varit en hårsmån från att hoppa av hela tävlingen några år tidigare innan Ventspils stad gick in och garanterade grundfinansiering. Ett litet land som i hög grad lever på turism har inte råd att hållas borta från Europas största tv-program, menade man.

Så man ordnade nationella finaler och skickade iväg bidrag till den internationella finalen trots att det inte fanns någon budget för själva scennumret. Vinnaren var ganska långt utlämnad till sitt eget kunnande. Ingen större överraskning att intresset för att ställa upp var ljummet.

Ljummen var också vinnarlåten 2012. "Beautiful Song" var en liten sång i maklig halvtakt om att vilja vinna ESC - precis som Johnny Logan gjort det år sångerskan Anmary föddes - och hur man sedan ska lägga världen för sina fötter och få sin sång spelad i alla radiokanaler som finns.

Anmary (Linda Amantova) var ingen novis: hon hade sjungit i närmare tio år och hade tre år tidigare tävlat i den nationella finalen som en del av Policistas - en rätt fjompig trio i polisuniformer. "Beautiful Song" var väl också rätt fjompig för all del, men när man bärgat segern gjorde man sitt bästa för att ge ett gott intryck.

Man putsade upp låten rejält och med hjälp av en påse sponsorpengar från Turkish Airlines spelade man in en charmig video som framställde såväl Anmary som låten i god dager.

I Baku var allt det spralliga och glada borta. Anmary och hennes fyra körsångerskor struttade runt på den gigantiska scenen och liknade mest ett cocktailparty för Rigas societet - eller ett mer uppklätt Tupperware-party - där alla närvarande blivit på humör för lite spontandans efter några drinkar för mycket. Den charm Anmary ändå besatt räckte inte alls över scenkanten och högst förväntat tog resan slut redan i semifinalen.

Anmary fortsatte att sjunga efter Baku. Dels undervisar hon i sång, dels sjunger hon i gruppen Promenāde.


Anmary / Beautiful Song (Lettland 2012)
16:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar