8 april 2021

Be My Valentine / Ukraina 2009

Det hade gått alldeles utmärkt för Ukraina som på riktigt etablerat sig som en tungviktare i ESC. Man hade vunnit 2004 och kommit tvåa två år i rad, något bara Frankrike, Israel, Storbritannien och Tyskland gjort tidigare.

Inte nog med att man hade traditioner att leva upp till - finalen 2009 skulle avgöras i grannlandet Ryssland som man hade alltmer komplicerade relationer till. Det skulle helt klart vara önskvärt att göra väl ifrån sig i Moskva. 

Via en nationell final gav de ukrainska tittarna sitt förtroende till Svitlana Serhiivna Loboda, en erfaren 26-åring från huvudstaden Kiev. Hon hade studerat musik sedan ung ålder och var utbildad i såväl komponerande som dirigerande, och spelade både piano och trummor. I offentligheten har hon oftast skrivit sitt namn Svetlana.

Hon hade varit medlem av den storsäljande gruppen VIA Gra - utanför den forna Sovjetunionen lanserade som Nu Virgos - men startade snart en framgångsrik solokarriär med flera stora hits och spektakulära musikvideor på meritlistan.

Hon hade själv skrivit "Be My Valentine" (som inför Moskva fick undertiteln "Anti-Crisis Girl"), som fick en snygg video där man mestadels klippt ihop bitar från de tidigare videor Svetlana spelat in.

Scenshowen var påkostad och hejdundrande: Svetlana och hennes tre dansande gladiatorer befann sig i en stor metallkonstruktion som sångerskan omväxlande kallade "helveteshjul" och "ett slags lyckohjul". Gladiatorerna slängde och kastade med stjärna som bestämt sig för att göra ett intryck.

Att den egna sånginsatsen inte stod i fokus märktes tydligt på en repetition då Svetlana Loboda tappade sin mikrofons sändardosa utan att det hördes någon större skillnad. En del pressmedlemmar drog genast slutsatsen att den ukrainska divan egentligen inte kunde sjunga, men det bekom henne inte desto mer. Där hade hon inget mer att bevisa för sina fans.

I rösträkningen klickade det inte riktigt som det gjort för Ukraina de senaste åren och en tolfteplats kändes plötsligt lite blek i jämförelse. Sångerskan skakade av sig all eventuell besvikelse och har fortsatt gå från klarhet till klarhet i en mycket framgångsrik karriär, numer oftast enbart under sitt efternamn Loboda (som uttalas "Labada").

Helveteshjulet tog hon med sig hem till Kiev efter finalen. Hon menade att det skulle vara synd om det inte användes till något. Enligt en intervju står det numer i hennes pappas garage där husdjuren leker på det.

I likhet med Ani Lorak (Ukraina 2008) satsade hon hårt på sin karriär i Ryssland men vid invasionen i februari 2022 tvekade inte Svetlana Loboda att välja sida. Hon rev alla sina ryska kontrakt och använde alla sina kanaler för att sända ut information om Ukrainas lidande, även till sin ryska fanbase. Sedan dess har hon använt sin karriär för att skapa uppmärksamhet kring och samla in pengar för Ukraina, något hon prisbelönades för i december 2022.

Uppdaterad 18 maj 2024 Svetlana Loboda / Be My Valentine (Ukraina 2009)
12:e plats av 25 bidrag (final) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar