4 april 2021

Ljubav je svuda / Serbien 2013

Det hade verkligen inte gått dåligt för Serbien i ESC. Man hade vunnit på första försöket, varit i final alla år utom ett och parkerat i topp tio hälften av gångerna man deltagit. Men man hade också hattat hit och dit och valt sina bidrag på nya sätt nästan varje gång och förvirrat den egna publiken lite grann.

Det bästa alternativet vore nog att återinföra en stor nationell final där tittarna fick sista ordet vem som skulle representera landet i Malmö. Beosong 2013 ordnades två kvällar i rad: först spelades femton hoppfulla kandidater upp varav fem röstades vidare till den andra kvällens superfinal. 

Man kan notera att en del kända namn rök ut redan i semifinalen och den slutliga vinnaren var riktig färskvara: en trio sammansatt speciellt för sammanhanget av tre solosångerskor som inte riktigt hittat sin plats i musikvärlden.

Moje 3 bestod av Mirna Radulović, Nevena Božović och Sara Jovanović som alla tre tävlat i serbiska The Voice och kommit etta, tvåa och trea i tävlingen. Nevena Božović hade dessutom kommit trea i Junior Eurovision 2007.

"Ljubav je svuda" ("Kärleken finns överallt") hade dessutom väletablerade låtskrivare bakom sig: Saša Milošević Mare hade skrivit Serbiens vinnarlåt 2007. Det här kunde väl inte bli annat än succé?

Det kunde det dessvärre. I Malmö fick trion aldrig ordning på sin låt som bara lät mer och mer gapig. Tittarna lät sig inte imponeras och i likhet med alla andra länder som tidigare varit delar av Jugoslavien åkte Serbien ut i semifinalen.

Snopet och pinsamt tyckte man på RTS i Belgrad och bestämde sig raskt för att ta en liten paus och stå över ESC 2014 i Köpenhamn. Moje 3 satte också raskt punkt för samarbetet och gick vidare till solokarriärer istället. Nevena Božović skulle representera Serbien på nytt 2019.


Moje 3 / Ljubav je svuda (Serbien 2013)
11:e plats av 16 bidrag (semifinal) i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar