6 april 2021

Euphoria / Sverige 2012

Trots att den nya Melodifestivalen med semifinaler och landsomfattande turné var en succé med höga tittarsiffror hade den inte gett Sverige de goda resultat publiken väntade sig. Efter Martin Stenmarcks misslyckande i Kiev 2005 vände trenden permanent nedåt och 2010 i Oslo åkte Anna Bergendahl ut redan i semifinalen.

Så kunde man inte ha det. Nu gällde det att ta tillbaka kommandot och visa vart skåpet ska stå. Få de svenska fingrarna tillbaka på pulsen. Eric Saades tredjeplats i Düsseldorf var ett bevis på att man var på rätt väg men det man suktade efter var en seger.

Låten som skulle bärga segern var "Amazing" med Danny Saucedo. Den verkade ha allt som krävdes. Danny hade testat två av de andra låtarna som senare valdes ut men tyckte inte att de kändes rätt.

Den ena av Dannys ratade låtar gavs till musikalartisten David Lindgren medan den andra, "Euphoria" gavs till Loreen som till en början var måttligt intresserad.

Lorine Zineb Noka Talhaoui från Västerås hade en hel del saker på meritlistan. Hon hade tävlat i Idol, jobbat som tv-producent och fått en hit i melodifestivalen 2011 trots att "My Heart Is Refusing Me" åkte ut i Andra Chansen. 

I sin självbiografi berättar Christer Björkman hur Loreen tog den ganska raka och enkla låt som "Euphoria" var från början och gjorde den till något helt eget och svårtillgängligt, och hur producenten Peter Boström sedan i samarbete med artisten fick försöka förvandla den tillbaka till en hitlåt igen.

När Christer Björkman såg Loreen uppträda tillsammans med dansaren Ausben Jordan i den första semifinalen i Växjö insåg han att det här var vinnaren. Lika säker är han på att Danny skulle ha vunnit i Baku om inte Loreen kommit i vägen.

Den frispråkiga Loreen gjorde EBU nervösa då hon besökte människorättsorganisationer i Baku och uttalade sig om värdlandets politiska klimat, men det alla visste från första stund var att Sverige skulle vinna. Inte ens då Loreen råkade sätta en konstgjord snöflinga i halsen under den repetition då jurygrupperna röstade var det något tvivel om hur det skulle gå.

Sverige slog inte Alexander Rybaks poängrekord från 2009 men fick hela arton tolvpoängare och pulvriserade motståndet. "Euphoria" blev en makalös framgång och ett av de kommersiellt mest framgångsrika ESC-bidragen någonsin. Jag skulle gärna skriva "det mest framgångsrika" men hur kunde man räkna ut det? Hur vet man när någon har slagit "Volare"?

Loreens ovilja att vara en popstjärna i mängden gjorde hennes dessvärre till ett one-hit-wonder efter tävlingen. Idag är "Euphoria" till hälften en makalös megahit av ett format man skulle önska att ESC kunde producera oftare, till hälften ett stort och jobbigt monument man måste förhålla sig till - ett mål som är nästan omöjligt att nå men som kommande vinnare på något sätt förväntas sträva efter. Precis som den världskarriär Abba fick efter att ha vunnit med "Waterloo"


Loreen / Euphoria (Sverige 2012)
1:a plats av 26 bidrag (final) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar