29 april 2021

Rise Up / Grekland 2014

Grekland borde ha firat fyrtioårsjubiléet av sitt första deltagande i ESC men ingenting var som det skulle och feststämningen ville inte infinna sig. I juni 2013 hade regeringen bryskt och utan förvarning lagt ned det nationella rundradiobolaget ERT med mindre än 24 timmars varsel och missnöjet var utbrett.

Det hade inte ens funnits någon plan för vad man skulle ersätta ERT med. I väntan på den nya organisationen hade man ett tillfälligt bolag - DT - som skötte radio och tv. EBU kritiserade tilltaget i kraftiga ordalag och vägrade ge medlemsskap innan det nya bolaget ens börjat sända. Grekland fick delta i ESC på nåder.

Tillfälliga DT ville ha en nationell final och bad den privata musikkanalen MAD TV om hjälp. De plockade ihop "Eurosong - A MAD Show" där fyra bidrag tävlade om biljetten till Köpenhamn. Skivbolaget Panik Records var en viktig samarbetspartner och samtliga deltagande artister hade kontrakt med dem.

Vinnare blev Freaky Fortune, en ung duo bestående av sångaren Nicolas Raptakis och producenten Theofilos Pouzboris - en uppdaterad version av Bang! om man så ville. De hade släppt ett par singlar med viss framgång på en del lokala radiostationer och ansågs mogna för de stora sammanhangen.

Med sig på scenen hade de den ännu yngre RiskyKidd (Shane Schuller), en 19-årig rappare med rötterna i Jamaica och Tyskland, uppvuxen i London och Berlin innan familjen flyttade till Grekland.

"Rise Up" kändes som en bubblig sommarplåga och blev snabbt en hit i Grekland. En och annan trodde nog att grekerna hade ännu en bra placering på gång - sedan semifinalen infördes 2004 hade man bara hamnat utanför topp tio vid ett enda tillfälle - men i Köpenhamn hopade sig molnen på himlen.

Inte nog med att RiskyKidd visade sig ha rejält med nerver under den tuffa ytan så hade någon bestämt att det var en bra idé att ta in en trampolin på scenen som de båda vokalisterna skulle studsa runt på under den sista refrängen. Det lät förfärligt och gav ett amatörmässigt intryck. 

En finalplats blev det men på lördagen tangerade gossarna den lägsta placering Grekland någonsin fått i en final. "Rise Up" förblev Freaky Fortunes enda hit - duon upplöstes senare samma år - medan RiskyKidd lyckats göra sig ett namn i lokala rapkretsar.

Greklands nya statliga broadcaster NERIT började sända 4 maj 2014 men skulle få svårt att övertyga den grekiska publiken om sin förträfflighet.


Freaky Fortune feat RiskyKidd / Rise Up (Grekland 2014)
20:e plats av 26 bidrag (final) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar