18 april 2021

Alcohol Is Free / Grekland 2013

Sett några år i backspegeln kan det vara svårt att på allvar greppa hur förlamande den finanskris som drabbade världen i slutet av 2008 verkligen var. Den bet sig fast och sipprade in överallt och överskuggade nästan alla andra frågor i flera år.

För Grekland var det rutschkana rakt ned i helvetet. 2004 hade man stått värd för de olympiska spelen och fått beundrande blickar av en hel värld: nu var man allas slagpåse och allmänt åtlöje. Inte nog med att den nationella ekonomin rasade samman så var Grekland det hopplösa landet där ingen brytt sig om regler och där alla fuskat sig fram. Det var ett hårt slag för den grekiska självbilden.

Vinnaren av den grekiska finalen 2013 satte ord på det många kände. Texten beskriver Grekland som en liten hjälplös båt (roligt nog för ESC-fansen så är det inte vilken sorts båt som helst, utan en trehantiri) som driver runt på ett hav av sprit. Kaptenen är plakat, sjöjungfrurna sjunger (enligt grekisk folklore är sjöjungfrur inga klatschiga Disneyprinsessor utan ondskefulla väsen som drar sjömän ned i djupet) och ingen kan styra upp skeppet.

Om vi trycker på paus en liten stund här vill jag uttrycka min förvåning - än en gång - över hur lite EBU bryr sig om sin egen regelbok. Det finns en passus som säger att inga bidrag får innehålla politiska bidrag men den här låten är helt uppenbart politisk, engagerad och arg.

De argaste budskapen går hem bäst om de kläs i glada toner och Koza Mostra - under ledning av Ilias Kozas och förstärkta med den 57-årige Agathonas Iakovidis, med fyrtio års karriär i bagaget - hade blandat punk och ska med rebetiko, en modern och urban grekisk folkmusik.

Framför allt svängde det som sjutton om hela paketet och de grekiska karlarna - iförda fustanella, en sorts kilt som förekommer över hela Balkan - dansar runt som om det gällde livet. Glöden gick igenom rutan och Grekland fick en framskjuten placering. Den sista på många år, kan tilläggas.

Låten blev en enorm succé och toppade de grekiska listorna men det vilsna skepp som var Grekland skulle snart irra sig ut på riktigt djupt vatten.

Mindre än en månad efter finalen i Malmö - den 13 juni 2013 - meddelade den grekiska regeringen att rundradiobolaget ERT skulle upplösas med omedelbar verkan. Folkstormen lät inte vänta på sig och EBU skickade ett kraftigt formulerat brev till landets ledning.

Ingenting hjälpte och vid midnatt gick de grekiska tv-rutorna ned i svart i väntan på det nya tv-bolag man hade för avsikt att starta och Grekland - ett land i djup kris - stod utan nationell public service.

Koza Mostra lyckades aldrig riktigt följa upp sin hit och bandets andra album gick rätt obemärkt förbi 2017. Agathonas Iakovidis fortsatte en mycket framgångsrik karriär fram till sin död 2020.


Koza Mostra feat Agathonas Iakovidis / Alcohol Is Free
6:e plats av 26 bidrag (final) i Malmö

1 kommentar:

  1. Du gör ett fantastiskt jobb Tobias! Det är väldigt intressant att läsa dina inlägg om historien bakom varje bidrag i Eurovision, och man får ofta reda på ny saker om varje låt som man kanske inte visste om. Tusen tack!

    SvaraRadera