19 februari 2017

With Love Baby / Belgien 2011

Belgiens franskspråkiga tv-bolag RTBF hade legat lågt ända sedan de skrällt sig till en andraplats och med blotta förskräckelsen sluppit ifrån att arrangera 2004 års tävling. Väldigt lågt. Så förfärligt lågt att inget av deras bidrag haft någon chans någonstans.

Kanske tyckte man att det var dags att komma tillbaka in i matchen på något sätt. Man anordnade en nationell final i samarbete med AKA Music där hoppfulla kandidater fick lov att crowdsourca ihop de pengar som behövdes för att producera deras låtar på ett professionellt sätt. Alla som fick ihop 20.000 euro före deadline gick vidare till nästa omgång.

Crowdsourcing låg i tiden men de låtar som gick vidare - och som via en jurygallring sållades ner från trettio till fjorton - var verkligen ingen härlig samling. I slutändan gav både tittarna och juryn sina fullpoängare till vokalgruppen Witloof Bay som därmed blev Belgiens hopp i Düsseldorf och det andra renodlade a capella-bidraget i ESC-historien efter Lettland 2006.

De nämnde själva svenska The Real Group bland sina förebilder och delade tydligt en av sina idolers stora svagheter: den duktiga, präktiga och käcka sidan. Varför måste a capella-grupper allid vara så olidligt käcka?

För att göra illa värre hade man dessutom kastat in en beatboxare som bjöd på ett skönt break mitt i låten. För den som gillar sådant.

Witloof Bay lyckades dra på sig åtskilliga journalisters vrede då de helt oombedda ställde sig i ett pressrum fullproppat med människor kämpandes mot en deadline och bjöd på en vokal version av Alexander Rybaks "Fairytale", men till de flestas stora förvåning visade sig Belgien få ett visst stöd hos tittarna. Inte tillräckligt för att gå till final, men marginalen var försvinnande liten.

Witloof Bay sjunger och trallar vidare - numer utan beatboxaren - och uppskattas efter förtjänst i olika sammanhang utan att vara något av Belgiens stora band.Witloof Bay / With Love Baby (Belgien 2011)
11:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Düsseldorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar